Höstsäsongen går mot sitt slut i JAS - vilka har skaffat sig bästa möjliga utgångsläge inför våren?

Juniorallsvenskan: Vecka 47

Häng med när JAS-skribenten Rasmus Larsson tar oss igenom grupp för grupp utifrån den gångna veckans resultat.

Grupp A
Dalen fortsätter visa fin form och körde över Örnsköldsvik med hela 2-15. Lagkaptenen Niclas Brolin Ljung som fått beröm tidigare fortsätter att leverera och stod för fem nya poäng vilket gör att han står på 23 poäng i nuläget. Även U-19 backen Viktor Nystedt levererade fem poäng och visade sin klass. Andra matchen ut i helgen var toppmötet mellan RIG Umeå IBF och Gamla Stans iBK, ett möte som slutade 3-3 tidigare under hösten och ett möte där det är farligt att tappa poäng. Denna gången var det kanske något överraskande, Gamla Stans IBK som segrade med 3-4 och tog ett stort kliv mot slutspel med två matcher kvar att spela. RIG fick bland annat chansen i powerplay tre gånger om under matchen, men kunde inte lyckas i den spelformen.
Umeå City tog även en seger i helgens sista match mot Granlo IBK Ungdom, 6-7 skrevs slutresultatet till i en match som bara handlar om placeringar.
RIG som just nu placerar sig på tredjeplats i gruppen har en riktigt nyckelmatch i nästa omgång mot Dalen. I sista omgången möts även Gamla Stans och Dalen, vilket gör att de sista omgångarna kan bli fruktansvärt intressanta.

Tabellen: Juniorallsvenskan grupp A
Poängligan: Juniorallsvenskan grupp A

Grupp B
Grupp B är fortfarande en av de jämnaste grupperna, Falun Ungdom placerade näst sist på sju poäng samtidigt som laget precis under slutspelsplatsen har elva poäng.
Falun Ungdom mötte Björklinge i lördags och med tanke på den jämna gruppen blir varje match av stor betydelse. Björklinge gick segrandes där med 5-6, efter ett avgörande mål med drygt tre minuter kvar, knappt en minut efter sin kvittering.
Helgens andra match mellan Gävle GIK och IBF Borlänge var av lika stor betydelse den, en jämn fight där Borlänge tillslut vann med 1-3 och tog ett viktigt kliv upp i kampen om slutspel, dock med en match mer spelad. Trots att Gävle tog ledningen genom poängkungen Simon Hessel så kunde tillslut Borlänge vända en bit in i andra perioden och sedan försvara sin ledning.

Tabellen: Juniorallsvenskan grupp B
Poängligan: Juniorallsvenskan grupp B

Grupp C
IK Sirius IBK som låg ett par matcher, hann under veckans gång med att spela två matcher, både onsdag och torsdag, där man tillslut fick med sig en poäng från två matcher, ett resultat som man poängmässigt säkerligen inte är nöjda med, då många ser Sirius som ett slutspelslag och det är säkerligen deras egna förhoppningar också. Man mötte i onsdags Järfälla IBK på bortaplan, en tuff match och slutresultatet 5-5 är säkerligen en poäng som båda lagen är nöjda med, dock stod Järfälla för en stark upphämtning då man vid tremålsunderläge gjorde tre raka under tre minuter i slutskedet av tredje perioden. Killen med det härliga namnet, Charlie Parastatidis var inblandad i fyra av fem mål för Järfälla under matchen.
I torsdags fanns det chans till nya poäng för Sirius, bortamatch mot Rotebro, ett lag som man säkerligen hade tänkt att ha bakom sig när gruppen färdigställs. Förlust blev det med 6-4 och Rotebro tog därmed ett kliv upp på slutspelsplats, dock med en match mer spelad. Återigen avgjordes matchen i tredjeperioden där Rotebro tillslut kunde gå ifrån. Axel Karlsson i Rotebro hade en matchavgörande roll då han var inblandad i de tre sista målen.

Tabellen: Juniorallsvenskan grupp C
Poängligan: Juniorallsvenskan grupp C

Grupp D
Uppehåll i gruppen, nästkommande vecka väntar spännande möten då topplacerade lagen Älvsjö och Farsta möter lagen precis under, Nacka Wallenstam och Bele Barkaby där gruppen antingen kan tightas till ännu mer, alternativt att de tre lagen som gör upp om slutspelsplatserna, skapar sig ett glapp nertill.

Tabellen: Juniorallsvenskan grupp D
Poängligan: Juniorallsvenskan grupp D

Grupp E
En match denna helg, ett möte mellan två mittplacerade lag, Karlskoga IBF och Kumla IBK och slutresultat blev precis lika jämnt som det är i gruppen mellan lagen, 3-3. Båda lagen placerar sig därmed i nuläget på sju poäng.

Tabellen: Juniorallsvenskan grupp E
Poängligan: Juniorallsvenskan grupp E

Grupp F
I fredags inleddes helgen med ett möte mellan Trosa Edanö och IFK Arboga Ungdom, två lag utan seger som hade sin chans att nypa sin första. Tillslut blev det Trosa Edanö som tog chansen och vann med 7-5, därmed gick man upp en placering i tabellen och passerade Torshälla. Edanö hade hela 5-0 en bit in i andra perioden innan Arboga vaknade till, trots reduceringar så kom man aldrig närmare än ett mål och den mediokra inledningen fällde helt enkelt laget i denna match.
Arboga hade ny match under söndagen, en på pappret tuffare uppgift, men efter en målrik match, 8-12, kunde man ta säsongens första seger mot KFUM Norrköping IBF. Halvvägs in in andra perioden var ställningen 3-4 till Arboga, där kunde man dock under dryga tre och en halv minut göra fyra mål och ha en säker 3-8 ledning inför sista. Sista perioden var dock en galen historia med mängder av mål och utvisningar, därav slutresultat 8-12. Hannes Borell en av matchens viktigaste spelare för Arboga med sina sex poäng.

Tabellen: Juniorallsvenskan grupp F
Poängligan: Juniorallsvenskan grupp F

Grupp G
Göteborgsgruppen inleddes redan i måndags, ett toppmöte mellan Pixbo Wallenstam och IBF Göteborg som vi valde självmant att spara till denna sammanfattningen. IBF som var ett par poäng bakom var i behov av en seger för att närma sig just Pixbo och Partille i toppen. IBF såg till att göra sin plikt och vann, relativt stort dessutom, 3-9 blev slutresultatet där man inför sista perioden hade en stabil 3-7 ledning att gå på och kunde tillslut punktera matchen helt i tredje perioden. Storstjärnan Jonathan Moen noterades endast för en assist, istället var det Emil Johansson, ny inför denna säsongen ifrån just Pixbo, som smällde dit hela tre kassar.
Pixbo fick en ny chans att under helgen att försöka hoppa på vinnarspåret igen, dock mot ett extremt tufft motstånd i form av serieledande och obesegrade Partille IBS. Partille kunde vid seger i princip säkra en slutspelsplats då det skulle räcka med en poäng i de två sista matcherna. Partille tog till vara på chansen och vann med 7-4, ett resultat som gör att Pixbo i princip får förlita sig på att Göteborg tappar poäng i de sista matcherna. Lagen följdes åt hela matchen, båda lagen hade ledningen vid olika tillfällen och inför sista perioden ledde Partille med 5-4. I sista perioden kunde dock Partille hålla tätt bakåt och samtidigt göra två mål, vilket säkrade segern. Eric Hellström fortsätter visa strålande form och noterades för fyra poäng även backen Jacob Holm hamnade på samma poängskörd. Eric Hellström leder nu poängligan med hela sju poäng före sin klubbkamrat Kalle Bylund. Under söndagskvällen möttes även Älvstrand-IBF Göteborg, en match som på förhand bara kunde sluta på ett sätt och det gjorde den. 1-8 seger för IBF i en historia där IBF verkar haft kontroll från första minuten, inga utvisningar och en stabil seger, vilket gör att IBF i nuläget är tre poäng efter Pixbo på andraplatsen, dock med två matcher mindre spelade.

Tabellen: Juniorallsvenskan grupp G
Poängligan: Juniorallsvenskan grupp G

Grupp H
Endast en match spelad i denna grupp, Fagerhult besegrade Skövde IBF i torsdags på bortaplan med hela 1-10, trots att man hade ett par gubbar av viktigt kaliber borta. Styrka av Fagerhult som fortfarande har chansen på avancemang och har en nyckelmatch mot Östra SK framöver. Emil Nilsen poängbäst med 2+3, en spelare som har potential att göra såpass många poäng varje match.

Tabellen: Juniorallsvenskan grupp H
Poängligan: Juniorallsvenskan grupp H

Grupp I
Endast en match spelad här också, storfavoriten Linköping IBK körde över Nässjö med hela 20-3 och förbättrade sin målskillnad som redan innan match var fantastisk. 71 mål gjorda på fem matcher är en otrolig siffra. Man har i laget de spelarna som placerar sig på de sex första positionerna i poängligan och i denna matchen förbättra alla sin statistik, Oscar Bierfeldt noterades för sex poäng bland annat, så även Tobias Claesson och Marcus Karlsson. Det ska tilläggas att de två storstjärnorna, Felix Lanver och Jacob Sigfridsson inte deltog.

Tabellen: Juniorallsvenskan grupp I
Poängligan: Juniorallsvenskan grupp I

Grupp J
Uppehåll i gruppen, en grupp som känns nästintill oavgjord då de två topplagen ser otroligt starka ut. Just mötet mellan de två lagen, Lindås IBK och Åstorp Kvidinge väntar i januari och det är en match som de flesta säkerligen ser fram emot.

Tabellen: Juniorallsvenskan grupp J
Poängligan: Juniorallsvenskan grupp J

Grupp K
Ytterligare en grupp med uppehåll denna vecka/helg, nästa vecka väntar istället ett intressant möte mellan Helsingborg och Skurup, där Skurup behöver ha med sig en seger i princip för att kunna ha rimlig chans att avancera.

Tabellen: Juniorallsvenskan grupp K
Poängligan: Juniorallsvenskan grupp K