https://static-cdn.esmg.se/4/images/STR140903CS6759 kopiera.jpg
Vilka distrikt kommer ta efter Västmanland och införa ytterligare regler kring värvning av ungdomsspelare?
Foto: Calle Ström
Landet runt

Distrikt inför värvningspolicy: "Måste ha dialog"

ANNONS

I Västmanland upplever man ett problem med att föreningar dammsugs på ungdomsspelare av toppklubbar. För att motverka detta har man nu infört en värvningspolicy.

I praktiken så handlar det om att samtliga föreningar ska en värvningsansvarig. Vill man som ungdomsspelare byta förening måste man ta kontakt med ansvarige i sin förening och den man vill byta till.
- Vi märkte att vi var tvungna att dra i handbromsen. I vissa åldersklasser flyttade man över hela lag till en ny förening. Det är föreningen som äger laget, inte ledaren som tog med sig hela laget när den inte fick som den ville, säger Stefan Karlsson, distriktschef i Västmanlands Innebandyförbund, till Innebandymagazinet.se.

Anledningen till att man införde policyn, som samtliga föreningar står bakom, var att stora grupper spelare flyttades mellan lag – ofta till föreningar med mer resurser.
- Då fick topplagen i den åldersklassen problem – de hade inget motstånd att möta. Då ringde de oss och lade problemet hos oss. De hade gjort en dum grej och värvat ihop Västmanlands bästa lag och med det fick man inget motstånd. Då blev det helt plötsligt ett förbundsproblem, förklarar Karlsson.

- Om man värvar över den bästa från ett lag, så kanske man värvar med sig två eller tre av hans kompisar och då dödar man laget. Då finns det bara 12-13 spelare kvar och då är det kört. Helt plötsligt kan det dyka upp ett nytt 14-årslag. Då handlar det ju inte om nya spelare utan om att man har värvat ihop från fyra, fem lag. Då har man sänkt alla andra

- Det är för enkelt att bara dra. Det handlar om en dialog som måste fram.

Karlsson anser också att inställningen hos unga spelare har förändrats med tiden vilket har gjort att problemet har växt.
- Förr var mentaliteten hos en bänkad spelare att man kanske knöt knäven och försökte ta en plats ändå – istället för att gå till en annan förening. Den blödningen vill vi stoppa. Gör vi det här så blir det fler föreningar och lag.

Problemet är inte signifikativt för just Västmanland utan finns enligt Karlsson i samtliga distrikt. Även andra sporter, som fotboll, ishockey och handboll, menar han drabbas av samma sjukdom. Men de tre nämnda sporterna är inte orsaken till att klubbarna tappar spelare, säger han.
- Jag tror helt ärligt att vår största konkurrent är oss själva.

Tre viktiga punkter i policyn
Man får endast värva tidigast 1 juli när spelaren fyllt 16 år.

För att en övergång ska gå igenom ska värvningsansvarige i respektive förening ha en dialog.

Kontaktpersonen i moderföreningen är den första man ska prata med innan man för dialog med spelaren i fråga.

Värvningspolicyn i sin helhet (extern länk)
Den här artikeln handlar om: