https://static-cdn.esmg.se/4/images/NHL Peter Forsberg.jpg
Peter Forsberg är minst sagt aktuell efter gårdagens hyllning i Modo. Men du känner väl till hans engagemang även inom innebandyn?
Foto: Bildbyrån
Landet runt

Peter Forsberg: "Innebandyn har stor potential"

ANNONS

Nyheten om Peter Forsbergs engagemang i innebandyvärlden kom hösten 2012. Så här sa hockeylegendaren till Innebandymagazinet.se om hans visioner för innebandyn.

(Publicerat 28 september 2012)

Hur känns det här med innebandysatsningen nu då?
– Det är jättekul att få komma in i en växande sport. Jag har alltid gillat innebandy och när chansen dök upp att köpa in oss i ett etablerat varumärke fanns det inget att tveka på. Det finns flera stora aktörer på den svenska marknaden som Salming och Unihoc, så det är ett gediget arbete som väntar oss att sätta Exel på kartan.

Du spelade själv i VK Rasket i ungdomsåren parallellt med hockeysatsningen. Hur upplevde du innebandyn då och vad i innebandyn har gynnat din hockeykarriär?
– Innebandyn har verkligen gynnat min klubbteknik. När jag var ung och lirade var du även bra på innebandy om du var en bra hockeyspelare. Så är det inte längre, idag är innebandyspelarna så mycket bättre än vad de var förr i tiden. Numera är det en helt annan nivå på spelet. Under försäsongerna med Modo när jag var 14 till 16 år körde vi innebandy i stort sett varje dag inför varje träningspass som uppvärmning. Tre stora delar du får gratis när du tränar innebandy är snabbheten, spelförståelsen och klubbtekniken.

Hur bra var innebandyspelaren Peter Forsberg?
– Numera tränar jag en gång i veckan, varje onsdag, och det är otroligt kul. Men säg som så här, jag fick lägga av med fotbollen för att jag var för dålig på att springa. Jag var alldeles för lat och sprang på tok för långsamt för att lyckas. Detsamma kan sägas om min innebandykarriär. Därför var det tur för mig att man använder grillor i hockeyn för att ta sig fram…

Berätta om din Sport Managment-utbildning. Vad har du lärt dig där som du kan tillföra innebandyn?
– Det var en skräddarsydd utbildning som var upplagd på tre olika delar; ledarskap, ekonomi och specialarbete. Så mycket studier efter att man fyllde 18 år har det inte blivit med tanke på att man har tagit hockeyn superseriöst. Därför var det skönt att gå den här utbildningen för att få en grund att stå på. Jag har investerat i flera bolag de senaste åren och det är lärorikt för mig att göra saker även utanför hockeyvärlden genom att få träffa lite vanligt folk. Det är där som innebandyn kommer in i bilden.

Du är känd för att ha ett fantastiskt spelsinne. Härom veckan uttalade sig Rasmus Sundstedt att hockeyspelare har dåligt spelsinne? Hur är det generellt, krävs det mer spelsinne för att lyckas i innebandy än i hockey?
– Det beror på vad man jämför med. Jag kan inte riktigt hålla med Rasmus Sundstedt om att hockeyspelare har sämre spelsinne. Jag tycker det är ganska likvärdigt om man jämför de två sporterna. Sitter man vid sidan om och ser en hockeymatch kan det se lite dumt ut emellanåt. Men det kan det även göra när jag ser en innebandymatch. Det man ska komma ihåg är att spelet går riktigt, riktigt fort i båda sporterna.

Från ishockeyhåll har det vid otaliga tillfällen sagts att innebandyspelare är misslyckade hockeyspelare. Wikegård sa för något år sedan att innebandyspelare är sängvätare för att understryka hur fjolliga man tycker innebandyspelare är. Vad är din åsikt om innebandy som sport och Wikegårds provokation?
Wikegård har helt fel där! I början på 90-talet var det en helt annan nivå på innebandyspelarna än det är idag. Numera är det ett heltidsarbete att vara elitspelare i innebandy, nivån är väldigt, väldigt hög och spelarna är riktigt, riktigt duktiga. Jag har sett åtskilliga matcher på TV och verkligen slagits av tanken vilka fantastiska spelare som finns och vilken läcker klubbteknik de har. Sporten har utvecklats otroligt mycket. Skicka in Wikegård på en innebandymatch och se hur det går, jag tror inte han skulle vara så där jättebra...

Hur är din syn på dagens innebandyspelare?
– Innebandy är en riktigt sport nuförtiden. Jag själv skulle ha svårt att hävda mig på en innebandyplan, man måste vara lätt och rapp i steget för att lyckas. Ishockey och innebandy är två helt olika sporter. Snittspelaren i högsta serien väger +90 kilo medan innebandyspelare ligger mellan 75 och 80 kilo. Förut var sporterna nog betydligt mer lika varandra, men saker och ting har förändrats.

Oavsett vad folk säger så finns det en relation mellan hockey och innebandy. Ett exempel på det är att både Börje Salming och du är inne i innebandybranschen. På vilket sätt kan sporterna dra nytta av varandra?
– Det är svårt att säga om de gynnar varandra. Träningsmässigt, ja absolut, men som sport är de konkurrenter. Det är lättare för folk att hålla på med innebandyn och den har en enorm potential att växa, inte minst internationellt. En sak är i alla fall säker, innebandy kommer få mera utrymme i framtiden.

Vad krävs det för att innebandyn ska slå igenom på andra sidan Atlanten? I Kanada har man valt att jobba väldigt nära hockeyn för att utveckla innebandyn. Man har signat avtal med hockeyförbundet där man har fått in innebandyträningen som komplement för träningen, speciellt på ungdomsnivå.
– En sak man ska ha i åtanke är att det är otroligt svårt att bryta amerikanares mönster. Jag har själv suttit på baseboll-matcher och tyckt att det inte händer någonting, men amerikanarna älskar det. Fotbollen har kommit in ganska stort där borta. Det som förenar innebandy och fotboll är att det är relativt enkla sporter att hålla på med. Och någonstans måste man börja. Det gäller att få in innebandyn lite här och där och på så sätt få amerikanarna att få upp ögonen för sporten. För det är en fantastiskt kul sport att utöva, det kommer de också upptäcka.

Du nämnde att ni körde en hel del innebandy på försäsongen med Modo. Var det samma sak när du spelade i NHL?
– Nej, i NHL har man ingen sommarträning med laget. Då får man träna på egen hand under sommaren och då var jag hemma i Sverige och körde. När man kom tillbaka fanns det regler som sa att man bara fick träna tre timmar om dagen. Då var det ispass i två timmar som gällde, sedan styrketräning resten.

Börje Salming gick in i innebandyn när han avslutade sin karriär? Har du en relation med Börje? Har ni någon gång pratat om innebandy?
– Vi har aldrig pratat innebandy, men Börje är en otroligt trevlig person. Jag hoppas vi kan bibehålla den relationen vi har även framöver trots att vi numera är konkurrenter då vi är inne i samma bransch. [Skrattar]

Uppvisningslaget Icebreakers har bytt isen mot plastmatta. Vilka lirare kommer vi få se i Umeå den 12 oktober? Kommer det bli fler uppvisningsmatcher med innebandyn?
¬– Jag, Markus Näslund och Andreas Salomonsson är med från Icebreakers, men NHL-lockouten ställer till det en del för planeringsarbetet. Några tjejer kommer vara med i laget. Anna Sjöström och Hanna Ljungberg från fotbollslaget Umeå IK, samt Anja Pärson är redan klara. Sedan kommer även artisten Danny Saucedo och äventyraren Carl Robert Björkander vara med. Totalt blir vi elva stycken.

Exel har redan signat Gammlia Arena. Nu har företaget klubbor, en hall, vad blir nästa steg? Blir Peter Forsberg innebandyns svar på Roman Abramovitj?
– [Skrattar] det är inte något som jag har funderat på så där… Jag är ju själv Ö-viksbo, men pappa är från Umeå. Det finns flera jättebra lag i Umeå. Det tycks gå väldigt bra för dem ändå, så jag vet inte om de behöver mig för att vara med i toppen. Men man ska aldrig säga aldrig. Det är inget som finns i planen just nu i alla fall…

Innebandyspelaren Peter Forsberg
Så bra är Peter Forsberg på speedshooting!
Den här artikeln handlar om: