"Det finns studier som visar att tränare för barn och ungdomar ger mer uppmuntran och förstärkning till utövare som de också har högre förväntningar på" skriver Emil Risberg.
Foto: Robert Edlund
Landet runt

"Kan leda till orättvisa fördelar"

ANNONS

Väljer ungdomstränaren vilken spelare som ska bli bra och inte? SIU-bloggen tar fasta på "Pygmalion effects" när det gäller förväntningar inom idrotten.

Ju högre förväntningar som sätts på en individ, desto högre resultat kommer den individen att nå. Det är idén bakom Pygmalion effects. Emil Risberg, utvecklingschef på Svenska Innebandyförbundet, tittar på fenomenet ur innebandyns och idrottens perspektiv.
- Till att börja med kan vi titta på laguttagningsprocessen, där tränare kan hamna i fällan att ta ut spelare som är tidigt fysiskt mogna och missar spelare som har en framtida potential. Det innebär att Pygmalion effects baserad på fysisk mognad kan leda till högre förväntningar på barn som är födda tidigt, vilket kan leda till orättvisa fördelar, skriver Risberg.

Inlägget har väckt engagemang och kommentarer.
"Tycker det märks tydligt på lag med kunniga ledare som kanske också sätter högre krav på bra träningar, högre förväntningar på spelarna (alla) och är väldigt aktiv som ledare gentemot lag där ledarna saknar utbildning, röd tråd, kunskap och är där mest för att någon måste ju vara där för annars blir det inget lag" kommenterar alias Vaukie.

"Men en punkt är Ledare som inte hamnar i ”fällan”ser också att alla får möta motståndare med mer lika nivåer. Vinsten är i att alla får lika mycket match, och man låter killar och tjejer utvecklas på sin nivå. Att jobba med laget och jaget. är som balansera på slaklina. det kommer alltid finnas tår som trampas på,men då är det också viktigt att vara lyhörd" kommenterar alias Greger.

Läs mer om Pygmalion effects och delta i diskussionen på SIU-bloggen

Vill du skriva en krönika i ämnet eller andra frågor kring SIU-modellen? Maila till redaktion@innebandymagazinet.se
Den här artikeln handlar om: