Är det någon som är tekningsspecialist så är det Johanna Nilsson.
Foto: Per Wiklund

Superligans bäste tipsar: Så blir du vass tekare

ANNONS

Malmös Johanna Nilsson är känd för sin extrema säkerhet på tekningar. Här är hennes bästa tips för att lyckas. ✔ ”Det är en stor fördel”

Vad är bakgrunden till att du fått den här spetsegenskapen?
- När jag va liten tekade jag ofta mot min storebror. Det var mycket en mot en innebandy på gatan som startade med tekning. Så på den vägen var det sen har jag alltid tekat i laget, så fått lite rutin av det nu.

När var det som det tog fart ordentligt?
- Jag började med innebandy ganska sent men intresset fanns alltid där eftersom brorsan lirade. Som jag sa innan övade jag mycket mot honom och det är nog därför jag har blivit bra på det.

Hur går det att träna upp sig på tekningar?
- Öva, öva, öva. Man kan på träningarna ha som övning att teka, det är en stor fördel att kunna ge sitt lag bollen 8 av 10 gånger istället för 3 av 10.

Vilken tekningssituation är den absolut vanligaste?
- Det vanligaste är att vi tekar på mittplan efter mål och periodstart där jag på bortaplan (då man får välja först) väljer backhand, men forehand går bra det med. Jag vet att jag behärskar båda teknikerna men om jag får välja tar jag backhand. Sen har jag mina tekniker beroende på vem jag möter, jag vet ofta innan matchen vem som tekar i motståndarlaget och då vet jag hur jag ska genomföra det.

Vilka är de vanligaste misstagen som du tycker att andra gör vid just tekningar?
- Svår fråga men det är nog att de inte har en snabb reaktion. Samt inte har rätt teknik.

Bästa tipsen?
- Att varje gång det är en tekningssituation ska man ta det seriöst och inte "bara" göra det. Det är roligare att börja med ett anfall än att försvara.

Bonus: Veteranen Mika Kohonens sju steg för att bli en bra tekare!
1. KONCENTRATION
Viktigast i alla moment! Använd koncentrationsövningar som att rensa tankarna, var vaken och i stunden. Tänk att det bara finns den tekningen du just ska göra.

2. STYRKA
Bålens styrka är viktigast, men även axlar och armar spelar in. Det är de musklerna som utför tekningen.

3. SNABBHET
Öva på att få kortare reaktionstid genom löpövningar där tränaren startar med pipa. Kika även på domaren för att kunna tjuva precis innan han blåser.

4. TEKNIK
Jättebra om du kan lära dig att teka på såväl forehand- som backhand. Då blir du bra på alla typer av motståndare och kan hitta olika varianter.

5. KROPPEN
Jag står med fötterna till vänster om bollen om jag får teka forehand. Men har fötterna vid bollen om jag tekar backhand. Kan du teka med låg tyngdpunkt är det en fördel.

6. BLADET
Ett hårt blad underlättar, materialet ger efter annars. Med en zorroklo kan du stjäla bollen.

7. KLUBBFATTNING
En smaksak, det handlar mest om att känna sig bekväm. Att ha greppet lägre ner mot märket ger mer styrka.