Opinion

Inför en Svensk Cup men gör om Champions Cup

ANNONS

Under tävlingskongressen i december röstades Svenska innebandyförbundets förslag om att tunna ut damernas högsta liga ned med mycket stor majoritet. Kongressen gav samtidigt Svensk elitinnebandy och Svenska innebandyförbundet ett viktigt...

Under tävlingskongressen i december röstades Svenska innebandyförbundets förslag om att tunna ut damernas högsta liga ned med mycket stor majoritet. Kongressen gav samtidigt Svensk elitinnebandy och Svenska innebandyförbundet ett viktigt framtidsbesked, titta på juniorutveckling och sätt elitutveckling i fokus - vidareförädla produkten!

Upplägget av Champions cup, kongressens beslut, att distriktsmästerskapen har låg status hos SSL-föreningar och det faktum att elitlagen inte spelar för mycket utan snarare har för få toppmatcher under spelåret har fått mig att fundera och skissa.

I vårt distrikt Västmanland medverkar inte Rönnby i DM och det är inte så anmärkningsvärt när distriktets näst bästa damlag för stunden är vårt utvecklingslag. Kanske ser det ungefär likadant ut i andra distrikt med seniormästerskap som håller på att tyna bort. Flera med mig inser att detta är långt ifrån optimalt men tvång eller böter för föreningar som inte medverkar är inga framtidsvägar. Snarare ligger möjligheterna att ändra på situationen via en nationell cup så som Finland och Schweiz har.

Förslagsvis kan samtliga klubbar som medverkar i förbundsserier och distriktsserier ha möjlighet att delta i Svenska cupen då denna inleds med spel inom respektive distrikt. Distriktsmästare koras och i några fall kanske mästarlaget kommer från en mindre region där distrikten valt att samarbeta kring DM istället för att ha egen tävling. Distriktsmästarna går vidare till regionslutspel med regionfinaler i syd, väst, öst och norr. Detta är något som vi känner igen från F16, P16 och DJ18 SM.

Vinnarna från respektive regionfinal gör därefter upp om titeln svenska cupmästare förslagsvis över ett par dagar. Detta skulle i likhet med ungdomarnas innebandyfest innebära att landets åtta bästa seniorlag, fyra damlag och fyra herrlag, gör upp om titeln svenska cupmästare. Vilket häftigt evenemang skulle inte det kunna vara om regionfinaler och cupfinalen spelas så att de inte konkurrerar med SM-finalspelet. Vill vi lasta in ännu mera kraft i det här så går det att tänka sig att det segrande laget från Svenska Cupen kvalificerar sig för medverkan i Champions cup snarare än att det är SM vinnarna från Globen som får Europabiljetten. I teorin innebär det här att lag som lirar i distriktsserier har möjlighet att gå hela vägen till en Europafinal d.v.s. med spel i Champions Cup, division tre laget medverkar i samma tävling som de bästa i Europa.

För SSL dam, om vi för en kort stund lämnar herrarna, skulle det här innebära att fler betydelsefulla matcher införs, ett mera intressant förslag än att utöka antalet slutspelsmatcher till sju eller att utöka antalet lag i den högsta serien. En annan positiv effekt skulle vara att vi skulle få se landets bästa lag även i distriktssammanhang, distrikt, nationellt förbund och SEI i samverkan för innebandyn. Ytterligare en positiv effekt är att vi skulle få ut innebandyn i medier vid fler tillfällen. Självklart bör cupen ha en egen vandringspokal, prissumma som lockar till deltagande och ett namn som förmodligen är coolare än ”Svenska cupen”.

Så om Champions Cup. Internationella Innebandyförbundet sökte alldeles nyligen en Brand Manager till Champions Cup. Det är bra att IFF har ambitioner att positionera turneringen. Rönnby har medverkat som svenska mästare och även vunnit turneringen 2013. Tyvärr dras Champions Cup med ett grundproblem som marknadsföringsaktiviteter, mediekommunikation och annan påverkan kommer att ha svårt att ändra på så länge som IFF inte vänder på samtliga variabler i marknadsmixen och vidareförädlar själva cupupplägget.

Istället för en intensiv turnering med mästarlagen över fyra-fem dagar i någon europeisk stad ser jag framför mig att Champions Cup börjar med regionala internationella matcher mellan mästarlag. Kanske har Finland, Sverige, Schweiz och Tjeckien via seedning ett par lag i turneringen. Närheten där matcher går mellan holländska och tyska mästare eller derby mellan mästarna från Tjeckien och Slovakien ger heta matcher, minskade resekostnader samtidigt som dessa närmatcher möjliggör för medier och supporters att resa till spelorten. Matcherna spelas i cupform ända fram till en Europafinal som avgörs i bäst av två matcher, en på bortaplan och en hemma.

Att Champions Cup idag fullt ut avgörs på bortaplan förutom för arrangerande förening är klart negativt och den arrangerande föreningen som får medverka behöver inte heller tillhöra den internationella toppen inom dam och herr. Champions cup-finalerna i höstas mellan Vitkovice och Djurgården samt Hapee och Falun lockade endast officiellt 700 respektive 900 åskådare. Att de europeiska mästarlagen åker iväg någonstans i Europa en gång per år och spelar fyra matcher från onsdag till söndag gynnar inte intresset för turneringen i media, hos supporters eller sponsorer. Eftersom medverkande föreningar går miste om hela evenemanget missar även föreningar den intäktskälla som internationella toppmatcher på hemmaplan skulle ge. Min bild är också att det är tveksamt att på den yppersta elitnivån spela så intensivt som fyra internationella matcher under fem dagar.

Det här är konturer till två förslag för att utveckla elitinnebandyn. Vilka är dina förslag till verksamhetsutveckling? En svensk cup som börjar med distriktsmästerskap och som fortsätter med regionfinaler för att sluta i en svensk cupfinal samt en Champions Cup där lokala och nationella medier, supporters och partners kan se våra lag möta europeiskt toppmotstånd på hemmaplan.
Den här artikeln handlar om: