Endre kan tacka Anna Jakobsson och Liisa Kokkonen för att laget lyckades skrälla och vinna borta mot KAIS Mora. Nu har man ett guldläge att avgöra kvartsfinalserien på hemmaplan.

Endre skrällde och vann: "Otroligt skönt"

Det skulle bli en säker hemmaseger för favorittippade KAIS Mora hemma mot Endre. Men istället bjöds publiken i Unihoc Arena på en riktig nagelbitare som inte avgjordes förrän efter straffläggning, där Endre slutligen kunde skrälla och vinna med 5-4 (2-1 i straffar) - Jag vet knappt vad jag ska säga, det känns bara jätteskönt och jätteroligt, säger Endres Eva Didriksson till Innebandymagazinet.se.

I den första perioden fick vi se ett Endre som stod upp riktigt bra och knappt tillät KAIS Mora att få något uppställt spels. Men KAIS Mora visade prov på flera vassa spelomvändningar. Det blev ändå Endre som gjorde det första målet, då lagets poängdrottning Anna Jakobsson höll sig framme efter en passning från Sanna Roisko och kunde göra 1-0 till bortalaget. Kais Mora skapade efter det ett flertal bra lägen men både ribban och Liisa Kokkonen hindrade hemmalaget från att kvittera. Det skulle dröja fram till 15.08 innan KAIS Mora hittade rätt, och det gjorde man efter ett långt bra anfall som slutligen ställde Elin Reinestad fri i slottet där hon kunde trycka in 1-1 som också blev ställningen efter de första tjugo minuterna.
- Vi börja bra och har mycket mer boll än tidigare. Senast slog vi mest ifrån oss men nu gick vi upp hårdare och lät dem inte spela runt. Vi gör det ganska bra även fast vi inte är helt nöjda, säger Eva Didriksson.

I den andra perioden skulle återigen Endre ta ledningen i matchen. Det dröjde bara 2.40 innan Tanja Stella kunde hitta rätt och sätta dit ledningsmålet 2-1. Efter det så var det mycket KAIS Mora de följande minuterna men oförmågan att få in bollen tycktes sitta ifrån den första perioden. Inte ens spel i numerärt överläge kunde få dalagänget att hitta målet utan bollarna ven såväl utanför som dansade på Endres mållinje. Men tillslut efter att hemmalaget legat på och pressat väldigt högt kom ändå kvitteringen då Ellen Tillman fick in bollen och placerade den snyggt i krysset då klockan stod på 10.39 av den andra perioden. KAIS Mora fortsatte efter det att trycka på och hade ett massivt bollinnehav men Endre försvarade sig förtjänstfullt och kunde gå till periodvila inför de sista tjugo minuterna med ställningen 2-2.
- I den andra får dem börja ha mer boll, men vi känner samtidigt att vi fortfarande är med i matchen. Det var ju en sjukt jämn match som egentligen kunde ha slutat hur som helst.
Den sista perioden skulle inledas precis som de första. Endre inledde offensivt och fick utdelning. Efter 5.42 kunde gotländskorna ta ledningen i matchen för tredje gången då Anna Jakobsson för andra gången i matchen hittat rätt. Dock skulle hemmalaget svar betydligt snabbare denna gång. För efter kunde man kvittera till 3-3 efter mål av Silvana Nötzli framspelad av Anna Wijk. Detta gav en injektion hos hemmalaget som bara två minuter efter kvitteringen kunde ta ledningen i matchen för första gången, då den hemmalagets dittills osynliga poängdrottning Therese Karlsson äntligen fick presentera sig för hemmapubliken och sätta dit 4-3.

Helt plötsligt var Endre tvungna att anfalla igen och efter en time-out så fick man även utdelning då man kunde kvittera till 4-4, 16.14 in i slutperioden då Maria Zillén kunde kvittera för bortalaget Endre. Den sista minuten blev oerhört dramatisk då Anna Jakobsson trodde att hon hade avgjort matchen för Endre då hon slog in en målvaktsretur med 15 sekunder kvar, men domaren dömde bort målet då han menade att det var hög klubba från Jakobssons sida. Ett domslut som såg tveksamt ut på tv-bilderna. Men det blev inga fler mål och matchen gick till sudden death.
- Jag såg inte situationen med Anna Jakobssons mål så jag vet inte om det var ett korrekt domslut eller inte, men var det fel så känns det ju ganska rättvist nu att vi vann i alla fall.

I sudden var det KAIS Mora som till en börja skapade de första farliga chanserna men Liisa Kokkonen fortsatte att storspela i Endres kasse. Vi fick inget avgörande utan istället fick matchen gå till straffar. Väl där var Endre det starkare laget och Anna Jakobsson kunde med sin straff avgöra för bortalaget.
- Vi kände oss starka i sudden, medan det verkade som deras första femma gick på knäna. sedan vinner vi ju straffläggningen mycket tack vare Liisa Kokkonen i målet. Hon älskar ju såna lägen där hon kan bli hjälte, så det är bara att hoppas att hon kan konservera den form hon nu har till nästa match.

Nu har ni ett guldläge inför nästa hemmamatch
- Det ska bli jättekul att spela på fredag inför fullsatta läktare och helt utan press, ett riktigt guldläge.
Segern innebär att efter tre spelade kvartsfinaler leder Endre med 2-1 i matcher.