Matej Jendrisak blev Linköpings stora hjälte då han avgjorde 4.09 in i förlängningen.

Matchreferat: FC Helsingborg-Linköping

Linköping har kopplat greppet på semifinalserien mot Helsingborg efter att man ikväll vunnit med 3-2 i sudden death och därmed skaffat sig två noll i matcher. Så här var matchen.

Efter att ha skrällt ut Pixbo Wallenstam redan i kvartsfinal var det dags för Helsingborg att för första gången i historien spela en semifinal i jakten på ett SM-guld. Första semifinalen ägde rum i Linköping där Linköping mer eller mindre körde över Helsingborg resultatmässigt med hela 5-0 och det leder oss till där vi är idag, ny match på Helsingborgsmark där Linköping inför matchen sitter i förarsätet med 1-0.

För en som bevittna matcherna mellan Helsingborg och Pixbo Wallenstam var den första perioden i Helsingborgs Arena lite av ett sömnpiller, ett Linköping som mest stod och ”vänta” på Helsingborg och ett Helsingborg som gång på gång försöker luckra upp Linköping. Linköpings spelvändningar är ett varningens finger, dem går snabbt, dem är strukturerade men framförallt har dem en jättefin påfyllnadsnivå på spelare bakifrån. Helsingborg på andra sidan har blivit ett grymt bra lag på att göra otacksamma uppgifter som till exempel, att täcka skott i ur och skur.

11.31 får ynglingen Jonathan Nilsson en tackling bakom Linköpings kasse, spelet vänder men Helsingborg återfår kontrollen på bollen. Kvarglömd smyger Jonathan Nilsson sig in på kasse och styr in den elegant på volly från långpassningen av backen Mattias Kant. Men mycket mer än så bjuder inte den första perioden på, rent protokollmässigt. Lagen byter chanser med varandra men inga direkta slutspelschanser, första perioden får man summera som en period i väntan på något bättre.

Det tog inte lång tid in i den andra perioden innan Helsingborg 2.38 utökade sin ledning till 2-0 genom Mika Moilanen (Kristoffer Fält) efter ett ”skolboksuppspel” där egentligen hela femman var bidragande i klapp-klapp spelet som avslutades med att Mika Moilanen kliver in från sarghörn och gör mål. Pulsen i period två har höjts en aning mot period ett och Linköping kommer närmre och närmre en reducering.

11.12 drabbas Linköping av en utvisning för protest och Helsingborg får för första gången i matchen spela powerplay, utfallet blir inte så lyckat. 12.38 lyckas Linköping reducera efter en spelvändning som avslutas med en backhandpassning bakom ryggen från Linköpings Gustav Fritzell till Tobias Gustafsson som klipper till bollen upp i nättaket bakom en chanslös Jonathan Paulsson i Helsingborgskassen.

14.01 drabbas båda lagen av en dubbelutvisning och spel fyra mot fyra är att vänta, vilket skulle visa sig gynna Linköping bäst då man bara 30 sekunder senare, 14,35 kvitterar matchen genom Matej Jendrisak (Joakim Ström). Resterande del av perioden tillhör Linköping och Helsingborg känns skärrade, en aning trötta. Perioden når sitt slut och efter två spelade är det helt jämt i Helsingborgs Arena 2-2.

Den tredje perioden rivstartar med en ny chans för Helsingborg i powerplay men efter bara 14 sekunders powerplay drar Helsingborg också en utvisning och fyra mot fyra spel blir att vänta för andra gången i matchen. I fyra mot fyra-spelet är det Linköping som dominerar medan Helsingborg desperat jagar efter boll. Men trots matchbilden förbli fyra mot fyra-spelet denna gång mållöst.

Resterande del av perioden var verkligen ”avvaktande” inget av lagen ville riktigt ta tag i taktpinnen och man fortsatte att byta småchanser med varandra. Skottmässigt var det Linköping med sina 7 skott mot Helsingborgs 2 som drog det längsta strået men att ens sitta och skriva om skottstatistik i ett matchreferat talar om hur avvaktande den tredje perioden var. Resultatet 2-2 stod sig perioden ut och förlängning var att vänta, ett lag ska segra, ett lag ska förlora.

Efter 4.09 in i förlängning är det Linköping som kliver fram och dra det längsta strået när Matej Jendrisak (Gustav Fritzell) gör sitt andra mål för kvällen och avgör en rätt avvaktande och inte särskilt energigivande match. Linköping drar ifrån i matchserien med 2-0 och nu väntar en tuff uppgift för Helsingborg som mer eller mindre måste kliva fram och plocka hem en vinst nästa match som är på bortaplan.