Slutspelet inledde med en liten skrällseger i Lisebergshallen.

Suddenrevansch när Helsingborg skrällde

I fjol slogs Helsingborg ut i kvarten mot Pixbo efter fyra raka förlustmatcher på övertid. Den här gången var det skåningarna som drog det längsta strået.

Första perioden i denna kvartsfinalserie är ett ställningskrig till en början där Helsingborg tillåter Pixbo att vara bollförare. Man lyckas jobba fram till ett par riktigt farliga lägen i hemmalaget, framförallt är det Patrik Malmström som är framme och hotar med skott men Jonathan Paulsson i gästernas mål agerar vägg flera gånger om. Det dröjer till slutminuterna innan första målet kommer och det är Helsingborg som gör det. Kasper Hydén skänker bort en boll till Carl Nilsson som ger veteranen Marcus Gullstrand öppet mål och sätter bollen i nät, 0-1 helt otagbart för Jon Hedlund i Pixbos mål. Bara minuten efter första målet är firma Nilsson-Gullstrand framme igen, Nilsson vinner en långboll och serverar Gullstrand ytterligare ett öppet mål och Helsingborg går till pausvila med ledning 0-2.
- Carl är stor och stark och vi tänker ganska lika, vi har spelat med varandra ganska långt under säsongen, det känns som att vi har en riktigt bra stämning i vår femma just nu, summerar Marcus Gullstrand till Innebandymagazinet.se.

Andra perioden bjuder på mer fart, slutspelsnerverna börjar släppa och båda lagen har gått ner på två kedjor. Helsingborg börjar bäst och är nära mål direkt när Kukkola skjuter i stolpen efter trettio sekunder. Målet kommer för Helsingborg efter fem minuter in i perioden. Mika Moilanen är sist på bollen efter en tilltrasslad situation framför Pixbos mål, 0-3 är ett faktum. Pixbo svarar omgående genom Daniel Calebsson som hittar in bakom annars utmärkte Jonathan Paulsson i bortamålet. Helsingborg får straff efter sju minuter och Anders Lindberg sprätter behärskat in bollen i vänster kryss. Efter fjorton minuter kliver Calebsson fram igen och sätter reduceringen via en Helsingborgsback till 2-4, fint framspelad av Emil Julkunen. I slutskedet är det riktiga slutspelskänslor som utspelar sig när Martin Östholm och Jani Kukkola gruffar ordentligt.

I den tredje perioden kändes det länge som att detta skulle gå Helsingborgs väg. Man utökade sin ledning till 2-5 genom Nicklas Lidholm. Pixbo valde att ta timeout med tio minuter kvar, vad som exakt sades i den vet vi inte men den fick rejäl fart på Pixbo som gjorde tre mål sista sex minuterna genom Calebsson, Linus Henriksson och Emil Julkunen och matchen går till förlängning i vanlig ordning när dessa lag möts i slutspelet. I förlängningen är det Helsingborg som drar det längsta strået, Anders Lindberg slår in den på volley samtidigt som Pixbospelarna skriker på hög klubba, domarna dömer in målet och matchen vinns till slut rättvist av Helsingborg.
- Det är ett jäkla skitmål, vi täcker den och så kommer den ut och Julkunen får öppet mål och slår in den, då kanske man hängde lite med huvudet några sekunder men sen var det bara upp med bröstet igen och gå in och ta nästa byte och vi klarar det i sudden sen ju, säger Gullstrand.

Pixbo Wallenstam-Helsingborg 5-6 SD (0-1 i matcher)
Nordgren: "En taktisk match"
Malmström: "Blir ängsliga och fega"
Betyg: Pixbo Wallenstam-Helsingborg
Matchfakta: Pixbo Wallenstam-Helsingborg 5-6 SD
Slutspelsguide: Pixbo Wallenstam IBK
Slutspelsguide: FC Helsingborg

Linköping-Warberg 5-4 (1-0 i matcher)