torsdagen den 27 juni 2019
 
 
 
Start
Nyheter
#ibsilly
Resultat
PLAY
Matcher idag
PLUS
Coachen: SSL
Allsvenskan
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera Jobba här  
Start / Landslaget
2012-03-02

Landslaget

Förhöret med Jan-Erik Vaara

Vi satt ned för en session av ”good cop, bad cop” med förbundskaptenen. Ett tufft självtest där huvudpersonen själv väljer tempo för att palla trycket. Tuffa och lätta frågor valda av - Jan-Erik Vaara.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Sex tuffa och tre lätta. Det blev facit när Janne valde nivå på frågorna. Vår analys: Vaara är inte rädd att stå till svars för sina handlingar. Han stressar inte upp sig, utan håller sig till sakfrågan. Vi tycker att han hanterade “Förhöret” på ett bra sätt.  Foto: Sebastian Nurmi

annons


Så går Förhöret till
Vi stämmer träff med en aktuell och intressant innebandyprofil. Sedan laddar vi upp med stenhårda frågor – sådana som du alltid velat, men aldrig vågat ställa – som vi placerar i röda innebandybollar. Mys-pys frågorna lägger vi i de gröna bollarna. Vid vårt möte väljer den vi träffar bland de röda och gröna frågorna och bestämmer alltså helt helt själv om det ska grillas eller mysas.

Det här med att du tog på dig herrarna samtidigt som du var förbundskapten för damerna, det var ju inte lite kalkon...
– (Asgarv) Faktum är att jag inte hade några problem med det. Som förbundskapten stod jag inte ensam. Det har gjorde jag aldrig under de sex och ett halvt åren med damerna. Jag hade ett stort förtroende för att staben kring herrlaget klarade uppgifterna. Det kändes inte kalkon för mig med den kunskap jag har och den ledastab som fanns. När Kristina Landgren Carestam blev klar på samma sätt 2004 blev jag lite förvånad till att börja med. Men den gången gjordes några strategiska misstag från förbundshåll. Inför en förberedande fyrnationsturnering så övergick till exempel Landgren till ett läger på herrsidan istället för en damturnering i Norge. Kan tänka mig att det blev en konstig situation för damlandslaget. Men vi ska komma ihåg att det inte bara var Kristinas beslut, säger Vaara.

Du började med gå in och peta Kim Nilsson. Ska du göra copy/paste på det du gjorde i damlandslaget?
– Om det är nödvändigt, ja. De absoluta toppspelarna måste ligga på en hög nivå för att bli uttagna. Hellre tar jag ut en mindre etablerad spelare som är närmare sitt 100 procent, än en jätteetablerad stjärna som är en bit ifrån sitt 100 procent. För den spelaren har ju nog med sitt och jag är tveksam till deras möjlighet att bidra till det blågula landslaget. Det här gäller ju alla oavsett namn på tröjan. Bedömningarna är gemensamma med Isac Carlsson och Robert Bodén – då blev det sådär med Kim. På något sätt ljuger man för sig själv om man inte tror på det man ser. Så har det varit på damsidan också. De som petats eller helt enkelt fått stå över av olika anledningar har lärt sig något av det, vi har lärt oss något av det och alla parter har gått vidare och en del har kommit tillbaka. Då har de ofta varit i ännu bättre form.

Du verkar ha en tendens att lägga ut coach-delen i lagen du har hand om, handen på hjärtat – du har ingen koll på den biten va?
– (Skratt) Handen på hjärtat så har jag nog coachat mer än vad någon knappt vet om. Vi har ett trepartssytem genom våra headsets och många gånger är vi så pass mycket före händelserna. Ofta kan vi styra saker och ting innan det hänt. Det har varit vår styrka hela tiden att vi kan känna av vad som är på gång och var motståndarna är på väg. Där har jag haft största inverkan. Sedan har vi haft den klassiska coachen som i princip skött de lite mer snabba besluten. Mitt inflytande har varit stort ändå. I början var det jag som hade coachdelen, sedan kom den här matchcoachrollen in. Mitt ansvar är att tänka på den stora driften på lång sikt men svaret är: Jag har full koll.

Med tanke på det breda spelarmaterialet som finns på herrsidan så kan du väl knappast misslyckas med att ta VM-guld?
– Det är en jättestor sanning som är svår att blunda för. Vi har överlägset mest spelare, en väldigt bra serie och väldigt många bra spelartyper. Men till sist handlar det om 20 spelare som ska fungera samtidigt, det gäller att välja rätt spelare. Schweiz kan få ihop det, tjeckerna och finnarna också. Jag är den första att medge att vi alltid borde vinna VM. För oss är det bara lägga oss på rygg och med blottad strupe konstatera att finnarna har spelat bättre än oss och de har spelat ut oss under långa stunder. De har knäckt koden. De har jobbat i över tio år med att bara ha fokus på oss. Till sist bär det frukt om man är motiverad och det har de ju varit.

Om man jämför de herrstjärnorna vi har idag (jämfört med tidigare) som Rasmus Sundstedt, Rasmus Enström, Micke Karlsson – så är de speciella. Det hade väl varit bättre att Magnus ”Binge” Jäderlund, som är van att hantera den här sortens spelare, blivit förbundskapten?
– Mmm. Okej. Ja, jag vet inte. Visst kan det vara så. Det är en annan generation, spelare nu, det håller jag med om. Och det ställer andra typer av krav på ledarskap. Jag har en känsla att det spretar lite mer än det gjort förut men jag tror också fortfarande att de har mycket gemensamt. De vill vara bäst, de vill spela i det blågula landslaget och de vill vinna titlar. Jag vet inte hur jag är på att hantera dem. Jag tror att det ska fungera på ett bra sätt men facit är slutändan av en stor turnering, så är det ju.

Du har en förmåga att plocka fram guldkorn som slår igenom med dunder och brak (Isabell Krantz och Emelie Wibron 2007, Anna Wijk 2009 och Jenny Gustafsson 2011). Vad är hemligheten?
– En stark tro på ungdomlig entusiasm, nyfikenhet och tävlingsinstinkt. Det har alla de här spelarna. Jag hade följt dem ganska länge och sett de goda sidorna hos dem och det är det man vill fortsätta komma fram och förstärkas i landslaget. Jag har haft stora förväntningar på dem, jag vill betona att jag har stort självförtroende när det gäller uttagningar.

När man väl kommit in i svenska landslaget som tränare, då är det fan svårt att komma ur den!
– Är det så? Jag håller inte med. Jag har varit med ett tag, men titta på ledarstaben i stort så har vi haft en omsättning precis som vi haft på spelartruppen. Jag har vägrat att somna in och köra i gamla hjulspår. Jag tycker kontinuitet är viktigt i landslagsverskamheten för det är inte bara att slänga ihop några spelare, kasta ut bollen och köra. Vi har inte så många träningspass, mästerskap och landskamper där vi kan komma fram till slutpunkten, därför blir tiden i landslaget lite längre. Jag har inte upplevt att det varit politik i valen utan känt att det varit en kompetens- och lämplighetsfråga. Jag tror inte det är aktuellt med andra landslag för mig, efter herrarna är det dags att släppa landslaget även för mig. Jag kommer inte att valsa runt.

Hur känns det att ha varit en del av legendariska laget Lockerud?
– Jag är oerhört stolt över att fått spela med det gänget. Den vinnarinstinkten och viljan att aldrig ge upp och drivet att träna hårt har jag inte upplevt sedan dess. Det var inte acceptabelt att förlora. Det största var de tre SM-gulden vi vann i rad, speciellt tredje – då var det inte många som trodde vi skulle klara av det. Men när det väl var dags för slutspel var vi på topp, ofta mosade vi motståndet. Det var så fantastiskt att känna att det är nu det gäller och då ställde sig alla på tårna och körde max – ingen ballade ur och fick prestationsångest. Det tilläts inte. När vi toppade gick vi ner tre backar och fem forwards, det var vår maxtoppning. Vi hade ett fantastiskt bollinnehav så de andra fick, fast de spelade på tre femmor, springa enormt och tröttnade därför före oss. Vi var totalt 14, 15 spelare. En kärngrupp som kryddades upp med lojala lagarbetare. Vi var totalt överlägsna mentalt, karaktär- och pondusmässigt. Vi hade ju för fasen sex landslagsmässiga spelare – från den byhålan.

Av alla prestationer i damlandslaget under din era, vem och vad glädjer dig mest?
- VM 2009. För då fick vi ihop det så att vi var som en enda stor enhet och det brast inte på någon punkt. Alla presterade på max och det glädjer mig fantastiskt mycket. Alla spelare är betydelsefulla men Karolina Widar utkristalliserar sig. Hon har stått för viktiga värderingar för damlandslaget. Hon har förstått förutsättningar, taktik, uttagningsprocess och betytt mycket för alla nya spelare och för gruppen i stort – för hon är en väldigt rättvis person. Samtidigt ställer hon krav och förväntningar på ledarstab och medspelare och det är friskt. Hon har betytt väldigt mycket för mig. Jag kände tidigt att den här personen kommer vara viktig för landslaget.


//Sebastian Nurmi

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  Så ser damlandslagets program ut inför VM
Landslaget  Sverige har siktet på sitt sjunde raka VM-guld på damsidan när man i december sk...
  Lyckat landslagsläger - men därför saknades storstjärnan
Landslaget  Under helgen som gick genomförde damlandslaget ett läger på Gotland, men det var...
  Förändringar i herrlandslagets ledarstab
Landslaget  Med VM-2020 som det stora målet genomför nu herrlandslaget några förändringar i ...

PLUSSpekulerar: Så skulle Sveriges U23-landslag se ut
PLUS I veckan hade Finlands U23-landslag en av sina samlingar. Hur hade ett motsvaran...
 

Spåkulan: Så blir Sveriges trupp till nästa U19-VM
PLUS 
Tre raka årgångar har misslyckats med att ta guld i U19-VM på herrsidan. Nästa g...
 

Bli expert på Sveriges trupp i U19-VM, spelare för spelare
PLUS 
Det sägs vara det bästa U19-landslaget som Sverige någonsin ställt upp med på pa...
 
Missa inte#ibsilly-bloggen 2019

Övergångar och rykten
#ibsilly-bloggen

Supersatsning uppe i norr 11:18
Här är Jönköpings nästa nyförvärv 10:04
Tack men nej tack 08:25
Är det här svenska mästarnas nästa nyförvärv? 13:42
Explosiv kurragömmalek med Sirius 08:36
Fler inlägg

Notiser

Allsvensk spelare klar för tjeckiskt lag 08:18
Landslagsspelare på väg till Gävle 08:27
Tränarprofil blir assisterande i Storvreta 15:37
Supertalang med 3 JSM-guld sajnar med Jönköping 15:21
TV: Supertalangen har landat i Storvreta 12:27
Åby värvar från allsvenskan 09:30
Onyx tredje nyförvärv 08:11
Örebro värvar ung talang 08:23
TV: Så var Ukraine Open 19:01
TV: Höllviken mot Malmö Redhawks 10:00
Fler notiser

Senaste nytt

Sjätte nyförvärvet klart för Nacka Wallenstam 09:04
Tonåringarna som kan få sitt SSL-genombrott nästa säsong 08:15
Megajackpott för Herr2an-lag 19:41
Ännu en viktig pusselbit klar i Thorengruppens monsterbygge 15:50
Storvreta rustar för att kvala till SSL 15:35
Centerstjärnan i kontraktsbråk med Mullsjö 14:16
Tränarlegendar gör comeback 13:05
Fler artiklar

MER FRÅN STARTSIDAN

Silly season


Sjätte nyförvärvet klart för Nacka


SSL SSL-nykomlingen fortsätter med att värva in guldkornen från närområdet

Hetaste tonåringarna


Tonåringarna som kan få sitt SSL-genombrott i höst


PLUS 17 tonåringar har just nu värvats till SSL kommande säsong och vi har rankat dem alla utefter vem som kommer få de störst genombrotten.
  15 tonåringar som kan få sitt SSL-genombrott 19/20

PLUS Spelare som du måste hålla koll på när säsongen 19/20 drar igång!
#ibsilly-bomb


Mega jackpott för Herr2an-lag


Herr2an Två stjärnor från Falun är klara för nykomling i Herr2an till hösten

#ibsilly-extra


Centerstjärnan i kontraktsbråk med Mullsjö AIS


PLUS Sebastian Palmqvist vill spela kvar i Mullsjö men ett infekterat kontraktsbråk kan tvinga honom till att bytta klubb. ✔ Orsakerna bakom bråket ✔ Ryktet om att han flyttar till Schweiz ✔ Andrahandsvalen i SSL

Comeback


Tränarlegend gör comeback i VIBK


Herr2an Vimmerbys tränare från storhetstiden ska ta dem tillbaka till toppen
Thorengruppens monsterbygge mot SSL fortsätter  

Ytterligare en viktig pusselbit i återtåget mot SSL är klar för TTG
  Storvreta rustar för att kvala till SSL

Ska Storvreta göra en Nacka och vinna allsvenskan som nykomlingar?
Succésäsong


Två supertalanger gjorde 193 poäng


Dam1an Efter succésäsongen - Här spelar de 17-åriga supertalangerna nästa säsong
En makalös säsong i Herr2an ledde till ett SSL-kontrakt  

Efter succén - Sveriges bästa Herr2an-spelare är klar för spel i SSL till hösten
  De bästa poängmakarna i Dam1an 2018/19

PLUS Dam1ans bästa poängmakare 2018/19:✔ Topp 100: Poängdrottningar ✔ Topp 100: Skyttedrottningar ✔ Topp 100: Assistdrottningar ✔ Topp 20 Poängdrottningar i powerplay ✔ Topp 10 poängdrottningar i boxplay
Kungar, busar och drottningar


De bästa poäng-makarna i Herr2an


PLUS Herr2ans bästa poängmakare 2018/19:✔ Topp 100: Poängkungar ✔ Topp 100: Skyttekungar ✔ Topp 100: Assistkungar ✔ Topp 20 Poängkungar i powerplay ✔ Topp 10 poängkungar i boxplay
  De 100 största busarna i Herr2an säsongen 2018/19

Nu är den här - listan som alla vill se men inte vara med på
 
PLUS

Tonåringarna som kan få sitt SSL-genombrott nästa säsong
Centerstjärnan i kontraktsbråk med Mullsjö
Herr2ans bästa poängmakare 2018/19
Anna Wijk berättar om framtiden
Drottningarna av Dam1an 2018/19
Kungarna över Herr1an 2018/19
15 tonåringar som kan få sitt SSL-genombrott nästa säsong
Vem ersätter Granstedt och vad händer med systrarna Kauppi?
Efter stora folkstormen - IFF kan pröva beslutet igen
Klubbtillverkarens svar på nya grepplindaregeln

Fler PLUS-artiklar


Just nu pÅ PLAY
 
 
SENASTE KLIPP


En av Stockholms största talanger väljer Täby
2019-06-24
  Spelaren om situationen som fick Twitter att rasa
2019-06-20

  Stjärnbacken stannar kvar i KAIS Mora
2019-06-17

  Wibax galna säsong - från SSL-kval till bottenstriden
2019-06-16

  Herr2an-spelaren som gjorde succé i allsvenskan
2019-06-16

Till Innebandymagazinet PLAY


NYTT MANAGERSPEL
Världens största managerspel för innebandy.

1. Ta ut ditt lag (5 utespelare + 1 målvakt)

2. Tävla mot andra om SM-finalbiljetter!

Välj spel:
Superligan
Allsvenskan
MEST LÄST IDAG
  PLUS

Tonåringarna som kan få sitt SSL-genombrott nästa säsong
  SSL dam

Sjätte nyförvärvet klart för Nacka Wallenstam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera