onsdagen den 22 maj 2019
 
 
 
Start
Nyheter
#ibsilly
Resultat
PLAY
Matcher idag
PLUS
Coachen: SSL
Allsvenskan
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera Jobba här  
Start / SSL dam
2019-05-15

SSL dam

Landslagschefen om framtiden för svensk herrinnebandy

Joakim Lindström svarar på frågor om U19-förbundskaptenens och sin egen framtid efter det andra raka finalmissen i U19-VM.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Landslagschefen Joakim Lindström om framtiden för svensk herrinnebandy.  Foto: Per Wiklund

annons


Sverige anser sig själva vara världens bästa innebandynation, något som varit lika självklart som en soluppgång förr i tiden. Men nu är det inte alls lika självklart längre att vi är nummer 1 i världen, i alla fall inte på herrsidan.

På herrsidan har Sverige bara tagit guld två gånger de senaste 12 åren medans Finland tagit fyra varav de två senaste. U19-landslaget på herrsidan har två raka silvermedaljer och mästerskapet innan missade man medalj helt på hemmaplan.

Så hur mår egentligen svensk herrinnebandy frågar vi landslagschefen Joakim Lindström?
- Resultatmässigt är det totalt sett för svagt såklart med tanke på vår fina historia. Målsättningen är alltid att ta guldet. Min uppfattning är dock att det finns en obalans i kraven på VM-guld samtidigt som konkurrensen är en annan idag, säger Lindström till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Det finns ingen given väg till ett guld. Det är 2019 nu och att tro att våra konkurrenter, Finland borträknat, hade tänkt att bara se på när de två toppnationerna vinner guld är antingen naivt eller okunskap. Sen tror jag nödvändigtvis inte att svensk herrinnebandy mår dåligt, möjligtvis att vi lider av ett sämre självförtroende just nu.

Inför det nyss avslutade U19-VM:et så sades det att det var en av Sveriges bästa årskullar någonsin som ställde upp. Trots det blev det bara ett silver, hur rankar du deras insats?
- Det är svårt att sätta betyg i en siffra. Ett stort mål under VM-resan har givetvis varit att bryta de senaste två världsmästerskapens vinnare Finlands momentum. Segern mot dem i semifinalen var en av de finaste matcherna jag sett ett svensk landslag göra på länge. Aggressivt, intensivt och med ett effektivt anfallsspel. Precis som vi vill se ett svensk landslag.

Men Sverige förlorade premiärmatchen mot Tjeckien med 5-1 och i finalen mötte man Tjeckien igen och då blev de en ännu större förlust med 2-8.
- Sen förlorar vi två möten klart mot Tjeckien även om siffrorna kanske blev lite väl stora i finalen. Vi tappar i effektivitet och vårt anfallsspel var inte lika girigt eller tillräckligt varierat. Vi gavs chansen att göra match av det genom alla Powerplaylägen. Men vi fick inte till det där i finalen.

- Samtidigt har Tjeckien kommit starkt under året och var riktigt bra redan under EFT. De var VM:s bästa lag med ett otroligt aggressivt och bra försvarsspel samt målvaktsspel.

Vad säger du om Sverige spelare då?
- De svenska spelarna har visat passion och glöd till sista sekund och har i stort gjort ett mycket fint landslagsår. Vi saknade pricken över i:et. Det är en fin grupp och jag är stolt över dem. De kommer gå bra för många av dem.

Förbundskapten Markus Puskala har förlorat två raka mästerskapsfinaler nu, hur ser ditt förtroende ut för honom och kommer han fortsätta som förbundskapten eller är det dags för något nytt?
- Jag har absolut förtroende för Markus. Markus är en mycket duktig tränare och förbundskapten. Och det inkluderar hela hans stab. Förbundskaptensjobbet tar tid att komma in i – vad gäller spelare exempelvis så är det en stor omsättning på U19 och man behöver kunskap om dem.

- VM-resan som nu slutade i Kanada har i stort varit bra. Men då hade också staben följt många av spelarna sedan Sweden Floorball Youth Camp. En fördel som kommer med kontinuiteten. Men det klart att det är tufft för alla inblandade när vi inte lyckats ta tillbaka guldet. Vi kommer att sitta ned och utvärdera nuläget och framtiden när vi landat denna resa.

Sedan du tillträdde som landslagschef hösten 2015 har Sverige tagit 4 silver på herrsidan, två på Herr och två på U19. Hur mycket ansvar har du i de missade gulden?
- Som landslagschef är jag ytterst ansvarig för hela verksamheten och däri ligger även resultaten. Resultaten är viktiga och tankarna med att förbättra dem har jag med mig till jobbet varje dag.

- Men för mig handlar jobbet lika mycket om vilket typ av landslag vi vill vara? Vilka värderingar står vi för? vilka ledare företräder oss? Vilken miljö skapar vi för spelarena att känna sig trygga i och en stolthet över att tillhöra. Det gäller självklart även kontakter utanför våra väggar - att exempelvis klubbarna känner en samverkan genom dialog.

- Jag är en pusselbit i ett betydligt större pussel som heter Svensk innebandy. En dag kommer någon annan vara den delen av pusslet och oavsett person så är vi alla beroende av varandra. Skulle vår rörelse känna att landslaget är en isolerad verksamhet, något man inte känner någon som helst koppling till eller vill tillhöra - då har jag verkligen misslyckats.

Vad blir dina närmsta uppgifter nu för att få Sverige på rätt köl igen?
- Blickar vi framåt pågår det en rad olika utvecklingsprojekt och arbeten som syftar till att stärka både landslagsverksamheten och elitinnebandyn i stort. En del mer kortsiktiga, andra mer långsiktiga.

- Några axplock av aktuella saker som vi jobbar på är att förtydliga en Svensk modell som syftar till att stärka såväl identiteten och spelet kring landslagen. Nya kompetenser, som en psykolog som det gått att läsa om i dagarna. Vi tittar på fler kompetenser också. Sen känns det oerhört spännande med att vi kommer att anställa en spelarutvecklare, där vi är i behov av ytterligare kraft. Det kommer bli en viktig roll som kommer vara inblandad i allt från utbildning, innehåll i spelarutveklingsprojekt som resurs till landslagsverksamheten.

Vad måste Sverige göra på herrsidan för att ta tillbaka tronen då?​
- Det finns inget enkelt svar på den frågan. Det pågår mycket bra arbete i innebandy-Sverige – på innebandygymnasierna, i föreningarna, i distrikten och så vidare. Oavsett nivå – landslagsverksamheten inräknad – tror jag en start är att vi behöver bli modigare, mer nyskapande för att bryta mark när det gäller både spelet och kravbilden på spelarna.

- Vi har de senaste åren haft en hel del spännande och givande seminarier och referensgruppsmöten med tränare, föreningsrepresentanter och spelare för att utveckla spelet kopplat till projektet ”Produkten innanför sargen”. Det är träffar som kommer fortsätta även med nya teman. Oavsett utgången i Kanada så finns det redan långt gångna planer på seminarier kopplat till resultaten i de senaste världsmästerskapen och landslagsverksamheten. Hur tar vi oss tillbaka? Och vilken roll har vi alla i detta?

- Med dagens konkurrens tror jag vi på allvar först kan ta tillbaka ”tronen” när vi sluter upp och samarbetar fullt ut - både när det gäller SSL och Landslag. Då är jag övertygad om att vi blir en kraft som vinner guld på varandra igen.

Fotnot: På damsidan är fortfarande Sverige nummer ett med 6 raka guld på Dam och 3 raka guld på U19.


//Christian Svensson

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  Klart: Hon blev Malmös femte nyförvärv
SSL dam  Malmös sillyseason fortsätter - och nu presenterar man sitt femte nyförvärv infö...
  Hon tar klivet till SSL fullt ut - klar för Jönköping
SSL dam  Moa Schönning fick testa på spel i SSL via dubbellicens med Jönköping under den ...
  Pixbo på väg att värva in stjärnnamnen
SSL dam  Pixbo Wallenstam har redan nu svarat för tunga värvningar där man bland annat vä...

PLUSTopplista: 10 bästa värvningarna i SSL dam
PLUS Nyförvärven som kan göra stort avtryck i sina nya lag 2019/20....
 

Topplista: Bästa nyförvärven i SSL dam - hittills
PLUS 
#ibsilly-säsongen har bara börjat och redan har vi sett flera riktiga prestigevä...
 

Kamikaze-tipset: Så slutar superligan 2019/20
PLUS 
Att tippa nästa säsong dagar efter SM-finalen är lika omöjligt som dumt. Vi ger ...
 
Missa inte#ibsilly-bloggen 2019

Övergångar och rykten
#ibsilly-bloggen

Mullsjös nionde spelartapp 08:33
Aktiv #ibsilly-period i Warberg 08:25
Allsvensk sillybomb ekar i Smålandsskogarna 21:35
Galna kovändningen 10:25
Landslagsbacken vill bestämma sin framtid snart 16:23
Fler inlägg

Notiser

TV: Storvreta-spelaren närmar sig comeback 12:58
Klart: Landslagsspelaren lämnar Helsingborg 12:36
Tullinge har gjort klart med sitt andra nyförvärv 15:36
Är detta Mullsjös nya tränarstab? 11:55
Center skriver på för Pixbo 10:09
Tänkbar startuppställning: Sirius 15:13
Tänkbar startuppställning: Mullsjö 13:15
Tänkbar startuppställning: Falun 10:29
Tänkbar startuppställning: Dalen 08:46
Två forwards förlänger med Västerås Rönnby 13:40
Fler notiser

Senaste nytt

Stark sillyseason - och Höllviken har mer på väg in 17:38
Landslagsbacken klar för Hagunda 16:31
Klart: Hon blev Malmös femte nyförvärv 15:05
Omstart i allsvenskan - här är Lindås nya tränarduo 13:45
Hon tar klivet till SSL fullt ut - klar för Jönköping 11:27
Klart: Han är Helsingborgs prestigevärvning 10:47
Thorengruppen knyter åt sig supertalangen 09:29
Fler artiklar

MER FRÅN STARTSIDAN

SSL Herr


Stark sillyseason - och Höllviken har ännu mer på väg in


SSL Herr Har breddat truppen ordentligt inför säsongen 19/20

#ibsilly


Hon blev Malmös femte nyförvärv


#ibsilly Starka sillysäsongen fortsätter för Malmö - fem nyförvärv
  Tar klivet till SSL fullt ut - klar för spel i Jönköping

Fick prova på spel i SSL på dubbellicens förra året - övergång till JIK klar
Allsvenskan 19/20


Omstart i allsvenskan - här är tränarduon som ska leda Lindås


#ibsilly Föll ur SSL efter att ha slutat på jumboplats - här är nya tränarduon

Extra


Han är Helsingborgs prestigevärvning


#ibsilly Sillyveckan fortsätter - får hem egna produkten från Växjö
  Thorengruppen tar in stora talangen från Mora

Värvar KAIS Moras supertalang - så ser spelartruppen ut just nu
#ibsilly


Pixbo på väg att värva in två stjärnor


#ibsilly Fortsätter sin starka sillyseason - har gjort klart med stjärnorna

#ibsilly: HERR1AN


Topplista: 35 bästa värvningarna hittills i Herr1an 2019


PLUS Mölndal och Värmdö är två av de stora #ibsilly-vinnarna så här långt

#ibsilly


Helsingborg släpper sillybomb imorgon


#ibsilly ”En av de absolut bästa spelarna som FCH kan värva sett till helheten”

 
PLUS

Topplista: 35 bästa värvningarna i Herr1an
Bästa värvningarna i Allsvenskan dam - hittills
Topplista: 25 bästa värvningarna i Allsvenskan
Årets bästa spelare och största talanger i Västerbotten
Topplista: 10 bästa värvningarna i SSL dam
Topplista: 10 bästa värvningarna i SSL herr
Årets bästa spelare och största talanger i Dalarna
Sveriges 300 bästa poängmakare i Herr3an
Årets bästa spelare och största talanger i Västergötland
Hela Stockholms poängliga - från Allsvenskan till H5

Fler PLUS-artiklar


Just nu pÅ PLAY
 
 
SENASTE KLIPP


Highlights: Tillbakablick på finalen i U19-VM
2019-05-18
  TV: Tjeckien bjuder på ytterligare ett drömmål
2019-05-13

  TV: Faluns nyförvärv reducerar i VM-finalen
2019-05-13

  TV: VM:s läckraste mål? Drömmål av Tjeckien i VM-finalen
2019-05-13

  TV: Här får Tjeckien friläge och utökar - i boxplay
2019-05-13

Till Innebandymagazinet PLAY


NYTT MANAGERSPEL
Världens största managerspel för innebandy.

1. Ta ut ditt lag (5 utespelare + 1 målvakt)

2. Tävla mot andra om SM-finalbiljetter!

Välj spel:
Superligan
Allsvenskan
MEST LÄST IDAG
  SSL herr

Klart: Han är Helsingborgs prestigevärvning
  Allsvenskan

Thorengruppen knyter åt sig supertalangen
  SSL dam

Pixbo på väg att värva in stjärnnamnen
  PLUS

Topplista: 35 bästa värvningarna i Herr1an
  Allsvenskan

Landslagsbacken klar för Hagunda

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera