fredagen den 24 maj 2019
 
 
 
Start
Nyheter
#ibsilly
Resultat
PLAY
Matcher idag
PLUS
Coachen: SSL
Allsvenskan
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera Jobba här  
Start / Övrigt
2018-11-10

Övrigt

Tre RIG-spelare skiljer sig från mängden

Det händer väldigt sällan men ibland gör det trots allt. Tre RIG-spelare har något gemensamt som de övriga RIG-spelarna inte lyckats med.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Tre RIG-spelare tillhör en exklusiv skara och det är Alice Grantstedt, Emil Johansson och Wilma Johansson.  Foto: Bosse Grängsjö och Idrottsfoto

annons


För cirka två veckor sedan blev det klart att RIG Umeås Wilma Johansson kommer spela klart säsongen i SSL med Dalen istället då hon enligt tränare Peter Svensson Hörnsten saknar utmaningar i allsvenskan. Något som placerar 18-åringen i en väldigt exklusiv skara. Svensson Hörnsten berättar mer om hur man tänkt i Wilmas Johanssons fall.
- Vi har egentligen inte skickat upp några spelare sedan våra egna lag etablerades. Innan dess var det vanligt på damsidan, eftersom division 1-serierna (som då var näst högsta serien) inte kunde ta hand om alla spelare från RIG, säger RIG-tränaren till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Effekten blev dock inte så bra; dels fick flera alldeles för lite speltid, dels blev det mentalt jobbigt att behöva göra en ny anpassning igen.

Vad menar du med en ny anpassning?

- Normalt är årskurs 1 jobbig då så mycket nytt ska bli vardag. I årskurs 2 är eleverna inlandade och i årskurs 3 "levererar" de. Just det sista året ser vi som viktigt då man där får chansen att leda laget och på allvar vara i ledande position på planen. De spelare som i årskurs 3 flyttas till nytt lag på högre nivå missar den möjligheten och kastas åter in i ett kaos - vilket de är betydligt bättre rustade att klara efter år 3.

Hur tänkte ni med Wilma nu då med tanke på det som du nämner ovan?
- Anledningen till att vi valt att fråga ifall Dalen vill ta emot Wilma är för att hon har spelat i den näst högsta serien två år innan RIG och nu inte har någon riktig utmaning kvar där. Speciellt var också att norra Allsvenskan i år tappade flera topplag (Ö-vik, Thoréngruppen) så att serien tappat i slagstyrka. Vi var sugna på att låta Wilma ta nästa steg, vilket för oss var spel i Dalen alternativt träning kontinuerligt med IKSU och fortsatt spel hos oss. Det är alltså inte Dalen som frågat oss - det är vi som undersökt möjligheten att få lyfta in Wilma där för resten av säsongen.

RIG slog upp portarna 2002 men det var först 2006 som man fick egna etablerade lag i seriesystemet. Sedan dess är det bara två spelare som flyttat upp till SSL innan de gått ut gymnasiet.
- Vi startade föreningen 2006 och under de första åren var det fortfarande några som tillhörde SSL-lag. Efter att vi blivit etablerade är det två spelare som gått tidigare till SSL.

Först var Falun- och landslagsstjärnan Emil Johansson.
- Under hans sista terminen spelade han med dåvarande SSL-laget Umeå City. Anledningen då var att vi var rätt överlägsna i seriespelet samtidigt som vi det året inte fick spela JSM. Eftersom han redan bestämt sig för Umeå City så "gick vi med på" att släppa honom tidigare - delvis också för att ge mera speltid till de i årskurs 1.

Den andra spelaren som gick till SSL mitt under terminen spelar också i landslaget idag men den gången var inte RIG med och bestämde.
- För något år sen så bestämde sig Alice Granstedt för att hon ville gå till IKSU. Den övergången gjordes helt utan att vi fick vare sig vara med i diskussionen eller ens blev informerade. Hon bara meddelade att hon hade bestämt med IKSU. I det fallet fick hon samtidigt kliva av RIG. Blev ju lite upprört från oss den gången eftersom det gicks bakom vår rygg, däremot var ju även Alice en spelare som gjort några säsonger i vår serie innan RIG så vi hade ju också börjat fundera på hur vi skulle göra i hennes fall.

-Jag och Alice är bra vänner idag då vi fått prata ut om händelsen. I det fallet var det helt enkelt en brist i kommunikationen från bägge sidor och idag försöker vi ligga steget före i samtalen med spelarna.

På RIG jobbar man väldigt tydligt efter en utvecklingstrappa, den så kallade RIG-pyramiden, som ska förbereda spelarna på bästa vis för en kommande elitsatsning.
- Den är framtagen för att vi och eleverna ska kunna jobba mot en individuell utvecklingsplan på ett överskådligt sätt. Den går enligt devisen "Människa-Atlet-Innebandyspelare", vilket innebär att vi först försöker hjälpa eleven med en inre trygghet och en ökad självkänsla. Därefter jobbar vi med elevens fysik och elitidrottsstatus. När de delarna är klara är det att spetsa sina innebandykvaliteter och då kan träning med stans elitklubbar vara på tapeten. Våra elever är på Människan-nivån hela årskurs 1 sedan är det individuell gradering. Normalt blir man Atlet i årskurs 2. Innebandyspelare blir du tidigast vid jul i årskurs 2 och senast vid jul i årskurs 3.

Förutom att gå till klubbar högre upp i seriesystemet så finns det även möjlighet för spelarna på RIG att lånas ut till lag lägre ner i seriesystemet om den nuvarande nivån anses för hög. Men det har bara hänt en gång.
- Vi har egentligen bara haft en spelare som spelat i lägre division genom åren och det var en tjej som kom tillbaka efter skada. Hon gjorde inte så många matcher där men det är definitivt en möjlighet vi skulle kunna använda oss av igen.

- Jag tror personligen att skaderisken ökar när unga spelare för tidigt går till för höga divisioner och tycker inte att det är något vi normalt vill stå för. Förra året hade vi en erkänt stark kull som gick ut på tjejsidan. När vi frågade dem i slutet av tvåan var de tydliga med att SSL satsar man på efter RIG, så där känner vi likadant. Däremot är det ett problem att vår serie tunnas ut - den börjar likna mer och mer gamla div 1.

Tror du att detta kan bli vanligare att ni flyttar spelare uppe eller ner nu när ni till exempel på killsidan valt att spela i allsvenskan för första gången?
- Steget till SSL är nu mycket kortare för en duktig gymnasietjej än för en duktig kille. Jag ser inte att vi har motsvarande situation på killsidan. I år har vi vassa spelare i årskurs 3 men deras roller i vårt Allsvenska lag ligger på exakt rätt utmanande nivå. Deras möjlighet att påverka resultatet i matcherna är stor men bara ifall de förbereder sig rätt och levererar under match. Tycker till exempel inte att vi klarade det i inledningen, spelade inte efter spelboken då, men nu när vi börjar vänja oss vid den Allsvenska nivån kan de visa sin höga klass. SSL nästa år blir perfekt för dem.
//Christian Svensson

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  Tunga tappet: Lämnar allsvenska nykomlingen
Övrigt  Åstorp/Kvidinge tar klivet upp i Allsvenskan i höst, men man gör det utan en av ...
  Andraplatser och silver präglade Dalarnas säsong
Övrigt  Dalarna i fokus - så gick distriktets innebandysäsong 2018/19....
  Herr3ans största buse säsongen 2018/19
Övrigt  Christoffer Wrangle lyckades att samla på sig mest snittminuter på botbänken av...

PLUSStor #ibsilly-special: Bästa nyförvärven, från SSL till H1
PLUS Vi rankar de 10 bästa nyförvärven i varje elitdivision. ✔ SSL herr Ϩ...
 

Topplista: 25 bästa värvningarna i Allsvenskan
PLUS 
Innebandymagazinet rankar de bästa nyförvärven - hittills!...
 

Årets bästa spelare och största talanger i Västerbotten
PLUS 
Spelarna i Västerbotten som hyllats extra för sina insatser 2018/19....
 
Missa inte#ibsilly-bloggen 2019

Övergångar och rykten
#ibsilly-bloggen

Världens bästa har bestämt sig 08:42
Avslöjar: Backklippan lämnar Höllviken 11:35
Jämtdal bekräftas av Rosersberg 09:43
Mullsjös nionde spelartapp 08:33
Aktiv #ibsilly-period i Warberg 08:25
Fler inlägg

Notiser

Klart: Här är nästa Helsingborgs-nyförvärv 16:01
Han är nästa Storvreta-spelare att förlänga 14:23
Tappar målvakten - till Schweiz 12:41
Klart: Adina Augustsson stannar i Karlstad 09:39
TV: Storvreta-spelaren närmar sig comeback 12:58
Klart: Landslagsspelaren lämnar Helsingborg 12:36
Tullinge har gjort klart med sitt andra nyförvärv 15:36
Är detta Mullsjös nya tränarstab? 11:55
Center skriver på för Pixbo 10:09
Tänkbar startuppställning: Sirius 15:13
Fler notiser

Senaste nytt

Klart: Mullsjö värvar från allsvenska laget 10:08
Analysen: Så ska Sverige ta tillbaka VM-guldet 09:07
TV: här får landslaget genomgå tuffa tester 08:36
Nobbade svenska mästarna - tränarjakten fortsätter 17:17
Dalens tråkiga besked - forwarden slutar 15:50
Klart: SSL-rutin ansluter till Karlstad 11:15
Klart: Hon blir Endres nya huvudtränare 10:34
Fler artiklar

MER FRÅN STARTSIDAN

#ibsilly


Klart: Mullsjö värvar allsvensk målvakt


#ibsilly Simon Lööf lämnar Craftstaden - klar för spel i SSL och Mullsjö

LANDSLAGET


Analysen: Så ska Sverige ta tillbaka VM-guldet


PLUS ✔ ”Måste inse att vi är underdogs” ✔ ”Han är en spelartyp vi saknat”

#ibsilly


Karlstad värvar in SSL-rutinerad back


#ibsilly Tor Bornedal-Samils ansluter från konkurrenten Craftstaden

#ibsilly EXTRA


Hon blir Endres nya huvudtränare - ”Inget att tveka på”


#ibsilly Tidigare elitspelaren Sabina Wedberg presenterad som tränare
  Dalens tråkiga sillybesked - forwarden slutar

Nu står det klart att Frida Eriksson slutar för att fokusera på familjen
#ibsilly


Bästa nyförvärven, från SSL till Herr1an


PLUS Vi rankar de 10 bästa nyförvärven i varje elitdivision. ✔ SSL herr ✔ SSL dam ✔ Allsvenskan herr ✔ Allsvenskan dam ✔ Herr1an

#ibsilly


Klart: Kim Ganevik förlänger med Mullsjö i tre år till


#ibsilly Mullsjös glädjebesked - nyckelspelaren skriver långtidskontrakt

SSL Herr


Stark sillyseason - och Höllviken har ännu mer på väg in


SSL Herr Har breddat truppen ordentligt inför säsongen 19/20

 
PLUS

Analysen: Så ska Sverige ta tillbaka VM-guldet
Stor #ibsilly-special: Bästa nyförvärven, från SSL till H1
Topplista: 35 bästa värvningarna i Herr1an
Bästa värvningarna i Allsvenskan dam - hittills
Topplista: 25 bästa värvningarna i Allsvenskan
Årets bästa spelare och största talanger i Västerbotten
Topplista: 10 bästa värvningarna i SSL dam
Topplista: 10 bästa värvningarna i SSL herr
Årets bästa spelare och största talanger i Dalarna
Sveriges 300 bästa poängmakare i Herr3an

Fler PLUS-artiklar


Just nu pÅ PLAY
 
 
SENASTE KLIPP


TV: här får landslaget genomgå tuffa tester
2019-05-24
  Highlights: Tillbakablick på finalen i U19-VM
2019-05-18

  TV: Tjeckien bjuder på ytterligare ett drömmål
2019-05-13

  TV: Faluns nyförvärv reducerar i VM-finalen
2019-05-13

  TV: VM:s läckraste mål? Drömmål av Tjeckien i VM-finalen
2019-05-13

Till Innebandymagazinet PLAY


NYTT MANAGERSPEL
Världens största managerspel för innebandy.

1. Ta ut ditt lag (5 utespelare + 1 målvakt)

2. Tävla mot andra om SM-finalbiljetter!

Välj spel:
Superligan
Allsvenskan
MEST LÄST IDAG
  PLUS

Analysen: Så ska Sverige ta tillbaka VM-guldet
  SSL herr

Klart: Mullsjö värvar från allsvenska laget
  Landslaget

TV: här får landslaget genomgå tuffa tester

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera