söndagen den 25 augusti 2019
 
 
 
Start
Nyheter
#ibsilly
Resultat
PLAY
Matcher idag
PLUS
Coachen: SSL
Allsvenskan
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera Jobba här  
Start / Övrigt
2018-11-10

Övrigt

Tre RIG-spelare skiljer sig från mängden

Det händer väldigt sällan men ibland gör det trots allt. Tre RIG-spelare har något gemensamt som de övriga RIG-spelarna inte lyckats med.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Tre RIG-spelare tillhör en exklusiv skara och det är Alice Grantstedt, Emil Johansson och Wilma Johansson.  Foto: Bosse Grängsjö och Idrottsfoto

annons


För cirka två veckor sedan blev det klart att RIG Umeås Wilma Johansson kommer spela klart säsongen i SSL med Dalen istället då hon enligt tränare Peter Svensson Hörnsten saknar utmaningar i allsvenskan. Något som placerar 18-åringen i en väldigt exklusiv skara. Svensson Hörnsten berättar mer om hur man tänkt i Wilmas Johanssons fall.
- Vi har egentligen inte skickat upp några spelare sedan våra egna lag etablerades. Innan dess var det vanligt på damsidan, eftersom division 1-serierna (som då var näst högsta serien) inte kunde ta hand om alla spelare från RIG, säger RIG-tränaren till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Effekten blev dock inte så bra; dels fick flera alldeles för lite speltid, dels blev det mentalt jobbigt att behöva göra en ny anpassning igen.

Vad menar du med en ny anpassning?

- Normalt är årskurs 1 jobbig då så mycket nytt ska bli vardag. I årskurs 2 är eleverna inlandade och i årskurs 3 "levererar" de. Just det sista året ser vi som viktigt då man där får chansen att leda laget och på allvar vara i ledande position på planen. De spelare som i årskurs 3 flyttas till nytt lag på högre nivå missar den möjligheten och kastas åter in i ett kaos - vilket de är betydligt bättre rustade att klara efter år 3.

Hur tänkte ni med Wilma nu då med tanke på det som du nämner ovan?
- Anledningen till att vi valt att fråga ifall Dalen vill ta emot Wilma är för att hon har spelat i den näst högsta serien två år innan RIG och nu inte har någon riktig utmaning kvar där. Speciellt var också att norra Allsvenskan i år tappade flera topplag (Ö-vik, Thoréngruppen) så att serien tappat i slagstyrka. Vi var sugna på att låta Wilma ta nästa steg, vilket för oss var spel i Dalen alternativt träning kontinuerligt med IKSU och fortsatt spel hos oss. Det är alltså inte Dalen som frågat oss - det är vi som undersökt möjligheten att få lyfta in Wilma där för resten av säsongen.

RIG slog upp portarna 2002 men det var först 2006 som man fick egna etablerade lag i seriesystemet. Sedan dess är det bara två spelare som flyttat upp till SSL innan de gått ut gymnasiet.
- Vi startade föreningen 2006 och under de första åren var det fortfarande några som tillhörde SSL-lag. Efter att vi blivit etablerade är det två spelare som gått tidigare till SSL.

Först var Falun- och landslagsstjärnan Emil Johansson.
- Under hans sista terminen spelade han med dåvarande SSL-laget Umeå City. Anledningen då var att vi var rätt överlägsna i seriespelet samtidigt som vi det året inte fick spela JSM. Eftersom han redan bestämt sig för Umeå City så "gick vi med på" att släppa honom tidigare - delvis också för att ge mera speltid till de i årskurs 1.

Den andra spelaren som gick till SSL mitt under terminen spelar också i landslaget idag men den gången var inte RIG med och bestämde.
- För något år sen så bestämde sig Alice Granstedt för att hon ville gå till IKSU. Den övergången gjordes helt utan att vi fick vare sig vara med i diskussionen eller ens blev informerade. Hon bara meddelade att hon hade bestämt med IKSU. I det fallet fick hon samtidigt kliva av RIG. Blev ju lite upprört från oss den gången eftersom det gicks bakom vår rygg, däremot var ju även Alice en spelare som gjort några säsonger i vår serie innan RIG så vi hade ju också börjat fundera på hur vi skulle göra i hennes fall.

-Jag och Alice är bra vänner idag då vi fått prata ut om händelsen. I det fallet var det helt enkelt en brist i kommunikationen från bägge sidor och idag försöker vi ligga steget före i samtalen med spelarna.

På RIG jobbar man väldigt tydligt efter en utvecklingstrappa, den så kallade RIG-pyramiden, som ska förbereda spelarna på bästa vis för en kommande elitsatsning.
- Den är framtagen för att vi och eleverna ska kunna jobba mot en individuell utvecklingsplan på ett överskådligt sätt. Den går enligt devisen "Människa-Atlet-Innebandyspelare", vilket innebär att vi först försöker hjälpa eleven med en inre trygghet och en ökad självkänsla. Därefter jobbar vi med elevens fysik och elitidrottsstatus. När de delarna är klara är det att spetsa sina innebandykvaliteter och då kan träning med stans elitklubbar vara på tapeten. Våra elever är på Människan-nivån hela årskurs 1 sedan är det individuell gradering. Normalt blir man Atlet i årskurs 2. Innebandyspelare blir du tidigast vid jul i årskurs 2 och senast vid jul i årskurs 3.

Förutom att gå till klubbar högre upp i seriesystemet så finns det även möjlighet för spelarna på RIG att lånas ut till lag lägre ner i seriesystemet om den nuvarande nivån anses för hög. Men det har bara hänt en gång.
- Vi har egentligen bara haft en spelare som spelat i lägre division genom åren och det var en tjej som kom tillbaka efter skada. Hon gjorde inte så många matcher där men det är definitivt en möjlighet vi skulle kunna använda oss av igen.

- Jag tror personligen att skaderisken ökar när unga spelare för tidigt går till för höga divisioner och tycker inte att det är något vi normalt vill stå för. Förra året hade vi en erkänt stark kull som gick ut på tjejsidan. När vi frågade dem i slutet av tvåan var de tydliga med att SSL satsar man på efter RIG, så där känner vi likadant. Däremot är det ett problem att vår serie tunnas ut - den börjar likna mer och mer gamla div 1.

Tror du att detta kan bli vanligare att ni flyttar spelare uppe eller ner nu när ni till exempel på killsidan valt att spela i allsvenskan för första gången?
- Steget till SSL är nu mycket kortare för en duktig gymnasietjej än för en duktig kille. Jag ser inte att vi har motsvarande situation på killsidan. I år har vi vassa spelare i årskurs 3 men deras roller i vårt Allsvenska lag ligger på exakt rätt utmanande nivå. Deras möjlighet att påverka resultatet i matcherna är stor men bara ifall de förbereder sig rätt och levererar under match. Tycker till exempel inte att vi klarade det i inledningen, spelade inte efter spelboken då, men nu när vi börjar vänja oss vid den Allsvenska nivån kan de visa sin höga klass. SSL nästa år blir perfekt för dem.
//Christian Svensson

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  Så gick det för alla lag i Novab JAS Cup
Övrigt  Totalt nio JAS-lag mätte sina krafter i Mariestad....
  Dalen ska erövra Asien
Övrigt  IBK Dalen har gått in som delägare i en klubb i Singapore som från och med idag ...
  Tränaren: ”Jättetråkigt att det blev så här”
Övrigt  Här ger tränaren Michael Elmér sin syn på konflikten i Vimmerby IBK där tränarko...

PLUS100-klubben - Sveriges extremaste poängmakare
PLUS För tre år sedan skapade vi 100-klubben, Sveriges exklusivaste klubb där man bar...
 

25 juniorer som tippas slå igenom i Östergötland
PLUS 
För femte året i rad har Innebandymagazinets läsare sagt sitt. Här är juniorspel...
 

25 juniorer som tippas slå igenom i Örebro
PLUS 
För femte året i rad har Innebandymagazinets läsare sagt sitt. Här är juniorspel...
 
Missa inte#ibsilly-bloggen 2019

Övergångar och rykten
#ibsilly-bloggen

Hon är Malmös tionde nyförvärv 11:41
Poängstark forward flyttar hem från Schweiz 08:56
SSL-backen ännu klubblös 09:26
Inget beslut taget av Mika Kohonen 13:36
Landslagsmeriterade målvakten bekräftar intresse 08:39
Fler inlägg

Notiser

Highlights: SK Pārgauja-Växjö 2-12 11:44
Världens bästa straffar 10:32
Highlights: Växjö Vipers-UHC Ulster 4-4 08:59
Mullsjös nyförvärv stekhet 08:20
Klart: Kvalhjälten klar för spel i Norge 09:21
Rutinerad allsvensk spelare till Hovslätt 16:57
Dubbla segrar för FBC Lerum 16:44
En av Sveriges bästa poängmakare till Falun 13:59
Wibax Piteå värvar från gamla Stan 10:44
400 såg Karlstad dominera totalt 08:59
Fler notiser

Senaste nytt

Nytt arbetssätt ska få Warberg att lämna bottenträsket 20:44
Jönköping har rivstartat under nya tränaren 18:40
Har Skoghall årets rookie i sin trupp 16:46
Fysiskt Dalen är redo att ta nästa steg 14:40
100-klubben - Sveriges extremaste poängmakare 12:41
Malmös tränare vill ha 8 månaders försäsong istället 10:45
Tränaren hyllar nyförvärvet - ”En ny världsback” 08:38
Fler artiklar

MER FRÅN STARTSIDAN

27 dagar kvar


Warberg slopar allt vad målsättning är


SSL Körberg: Vill inte skaffa oss en ryggsäck som fylls med prestationsångest

31 dagar kvar


Innebandy-Sverige vill veta vad som hänt med Jönköping?


ssl Tränare: Fredriksson: Det är frågan man fått hela tiden, vad som hände

27 dagar kvar


Har Skoghall årets rookie i sin trupp?


SSL ”En väldigt duktig och orädd förstaårssenior som kommer att göra mycket mål”

31 dagar kvar


Det kommer göra ont att möta Dalen i höst


ssl Tränare Jonathan Brolin: Vi vill representera en fysisk innebandy

Sveriges exklusivaste klubb


100-klubben: Sveriges extremaste poängmakare


PLUS För tre år sedan skapade vi 100-klubben, Sveriges exklusivaste klubb där man bara kan bli medlem genom att göra minst 100 poäng på en seniorsäsong.

27 dagar kvar


Har Malmö gjort årets värvning i SSL?


SSL Mikael Jeppsson: Tror inte att det är så många som fattar hur bra hon är

31 dagar kvar


”SSL kommer få se en ny världsback den här säsongen”


SSL Nytt backspel ska lyfta Höllviken till nya höjder enligt tränare Berggren

 
PLUS

100-klubben - Sveriges extremaste poängmakare
25 juniorer som tippas slå igenom i Östergötland
25 juniorer som tippas slå igenom i Örebro
25 juniorer som tippas slå igenom i Värmland
25 juniorer som tippas slå igenom i Halland
25 juniorer som tippas slå igenom i Uppland
25 juniorer som tippas slå igenom i Västernorrland
De största profilerna som lämnar SSL dam
25 juniorer som tippas slå igenom i Gästrikland
7 Anledningar till att Storvreta försvarar SM-guldet

Fler PLUS-artiklar


Just nu pÅ PLAY
 
 
SENASTE KLIPP


TV: Supertalangens dubbla finalmål
2019-08-21
  TV: 17-åringen debuterade i Storvretas SSL-lag
2019-08-19

  Så gick det för alla lag i Novab JAS Cup
2019-08-19

  Highlights: Mullsjö-Storvreta 3-3
2019-08-19

  Succéstart för den förre RIG-spelaren i Falun
2019-08-16

Till Innebandymagazinet PLAY
MEST LÄST IDAG

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera