Zorrostraffarnas vara eller icke vara diskuteras inte på internationell nivå.
Foto: Esa Takalo/Salibandyliiga
Landet runt

Förbundet om zorrostraffar: En internationell fråga

ANNONS

Mattias Linell var med och tog fram de nya straffreglerna och för Innebandymagazinet berättar han om utfallet.

De nya straffreglerna, där man får dra bollen bakåt om man rör sig framåt, har blivit en het potatis och ett hett diskussionsämne. Föregående helg blossade diskussionen upp igen efter att Gävles Anton Arvidsson kvitterat i slutsekunderna med en zorrostraff. Enligt statistiken så görs det inte fler mål denna säsongen med de nya reglerna i SSL herr och dam däremot så görs det betydligt mer mål på straff i herrarnas allsvenska

Mattias Linell är domarkoordinator på Svenska Innebandyförbundet och sitter i Internationella Innebandyförbundets regelgrupp. Han har följt diskussionerna.
- Jag tycker det är lite för tidigt att dra några slutsatser. Vi har hamnat här eftersom vi hade ett regelverk förut som gjorde att det fattades för många felbeslut. I det internationella arbetet med Regelhandboken var vi överens om att vi var tvungna att göra en förändring. Att det är för tidigt att dra slutsatser stöds ju även av att statistiken är spretig. Det är dock inte långsökt eller oväntat att antal straffar som går i mål kommer att ha ökat när vi summerar längre fram.

När Innebandymagazinet frågade flera allsvenska toppmålvakter var de flesta överens om att de nya reglerna inte var bra för att det är i princip omöjligt att rädda en zorrostraff.
- Vi har såklart diskuterat zorrostraffar och vilken konsekvens den nya regeln skulle kunna få på dem. Det intressanta även när det gäller zorrostraffar är om bollen eller spelaren rör sig mot målburen eller inte. Bollen ligger ju still på bladet, men så länge spelaren eller bollen rör sig framåt är det godkänt.

Har ni diskuterat något om att förbjuda zorrostraffarna?

- En ny Regelhandbok tas fram vart fjärde år och därför är det är inte aktuellt att förbjuda zorrostraffar eller göra andra förändringar i nuläget. Det är en internationell fråga och inget vi beslutar om i Sverige.

När kommer ni utvärdera de nya reglerna?
- Vi utvärderar och diskuterar utfallet av regelförändringar löpande i olika forum, men det är en större fråga än vad vi tycker på elitnivå i Sverige.

Hur funkar regeländringarna i andra länder?

- Vi har inte haft några formella diskussioner ännu och därför kan jag inte svara på det.
Den här artikeln handlar om: