Trosa Edanös tekniker Esmeralda Tällö i full aktion.

Ligakollen: Allsvenskan dam - södra och västra

En genomgång av senaste omgången i allsvenskan och de största händelserna.

Allsvenskan damer södra
Göteborgsderby och lillasyster Lindome chockade storasyrran Göteborg med att ge järnet från start. Ledningen var så stor som 5-2 ett tag men sedan plockade Göteborg fram rutinen och avgjorde i slutet efter en stark finish sista tio då man gick från 6-5 till 6-8. 16-åriga Emma Lunman var piggast av alla och gjorde tre poäng för sitt Lindome.

Åstorp/Kvidinge gjorde pinan kort för Hovshaga som saknade sin bästa poängplockare, Erika Nilsson. Två klara periodvinster till hemmalaget och oavgjort i sista bäddade för denna 8-3 vinst. Åstorps första femma har fått upp ångan ordentligt och låg bakom fem av målen. Linda Augustsson var bäst med tre mål och två assist.

Jönköping började bäst i toppmötet mot Pixbo och hade 3-0 efter första perioden. Men flera mål än så gjordes inte av hemmalaget istället vakande Pixbo till liv och det var två färska SM-mästarinnor som började och avslutade upphämtningen. Sara Helin reducerade till 3-1 och Linnie Ahlberg satte Kronan på verket med 3-4.

Lockerud avgjorde matchen mot Fröjered efter första perioden då man gick fram till en 0-4 ledning. Andra perioden jobbade sig Fröjered in i matchen mer men det är ändå bortalaget som vinner den med ett mål. Sista perioden är hemmalagets bästa och där spelar man upp sig till ett likaresultat. Men tack vare den starka inledningen av Lockerud vinner de matchen med 5-10. Det är Lockeruds ungdomskedja med Klara Loneberg, Emma Stenberg och Maja Pehrson som dominerar matchen och tillsammans gör de 13 poäng. På tal om dominera så är det precis det Fröjereds Sara Anteryd gör i poängligan. I denna match spelade hon fram till alla fem målen och hon har legat bakom 78 procent av Fröjereds alla mål hitintills i serien. Poängligan leder hon med 14 poäng och snittar strax över fem poäng per match.

Pixbo gav sig själva och övriga lag i serien en tidig julklapp då vändningen i Jönköping innebar att JIK åkte på sin första förlust och att det nu är fyra lag med 18 poäng i toppen. Strax bakom skuggar Göteborg. Fröjered är enda mittenlaget och Lindome och Hovshaga gör upp i botten.

Allsvenskan damer västra
Linköping tog sin första trepoängare efter en grymt bra andra period mot nykomlingskollegan Trosa Edanö. Andra perioden var den enda som Linköping vann men det räckte då den vanns med 5-1 i denna 6-3 seger. Emma Söderström var stor segerorganisatör och hjärnan bakom fem mål. I Trosa fortsätter den lille teknikern Esmeralda Tällö att imponera.

Rönnby körde på i två perioder mot Jumbon Nykvarn och tog ledningen med 5-0. Sedan spelade bara lagen av sista perioden och matchen slutade 5-0. Nykvarn väntar fortfarande på sina första poäng för säsongen.

Värmlandsderbyt lockade storpublik och 338 personer bänkade sig i Nya Arena i Hagfors när grannrivalen Skoghall kom på besök. Det blev precis så tufft som ett derby ofta är inför storpublik och resultatet var 3-3 efter full tid. Med hemmapubliken i ryggen tog det bara 28 sekunder för Hagfors och Ida Andersson Bohlin att avgöra i sudden. Lite anmärkningsvärt att Hagfors hade fyra olika målskyttar och att alla mål utan ett gjordes utan assist. I bortalaget var det SSL-meriterade Madeleine Elillä som visade vägen med två poäng.

Västerås satt kvar i bussen när matchen mot Västra Mälardalen började och efter två perioder ledde hemmalaget med 6-1. Västerås spelar dock upp sig i sista perioden men då var det för sent och hemmalaget vann komfortabelt med 7-2 till slut efter bland annat tre poäng från Gabriella Melin.

Trots Västra Mälardalens seger och att laget närmade sig Hagfors i toppen är det fortfarande fem poäng som skiljer lagen åt i tabellen. Skoghall är ytterligare fyra poäng bakom Hagfors som just nu sitter säkert på tronen. Nykvarn och Trosa Edanö är nu ensamma kvar i botten efter att Linköping vunnit och ryckt ifrån.