Ligakollen: Allsvenskan dam västra

Fyra mål på tre minuter, sen kvittering och första poängen för säsongen.

Västra

Rönnby Västerås IBK Ungdom – Skoghalls IBK 4-3
En stabil andra period banar vägen för denna vinst och till periodens gigant får nog Hanna Hjalmar utnämnas efter sina två mål. Rönnby gör tre mål på fyra minuter i andra och tack vare det blir det vinst. I och med förlusten tappade Skoghall sin andra plats i tabellen. SSL-rutinerade Madeline Ellilä som började sin karriär i de småländska skogarna, närmare bestämt i Vimmerby, i slutet på 90-talet fortsätter att ösa in poäng för sin nya klubb. Just nu ligger Skoghallsforwarden åtta i poängligan.

Linköping IBK Ungdom – Västerås IBS 4-4
Två av seriens tre nykomlingar i en fight som länge såg ut att gå hemmalagets väg. Med tolv minuter kvar att spela ledde Linköping med 4-1. Men efter det målet vaknar Västerås till liv och livfullast av dem alla är Vanessa Hellman som ligger bakom vändningen genom att gör ett mål och spela fram till de två andra. Det var Linköpings första poäng och den poängen räckte till att klättra två steg i tabellen från en sista plats till en sjätte. Västeråstjejen Ellen Rännar brukar vara den som spelar fram till mål men här prickar 17-åringen in kvitteringen med 45 sekunder kvar och räddar en poäng till VIBS.
- Vi tog ut målvakten när det var ca tre minuter kvar och spelade 6 mot 5 där vi gjorde två mål. Vi hade positiv inställning och alla i laget ville vända matchen, säger poängräddaren Ellen Rännar till Innebandymagazinet.
Rännar beskriver känslan när kvitteringen sitter i krysset:
- Målet blev när vi spelade 6 mot 5, jag får bollen på vänster sida och tar skott utifrån som sitter i högra krysset. Det kändes riktigt bra att göra kvitteringsmålet, Det var en lättnad för mig och jag tror även för laget. Det är sådana stunder som får en att vilja fortsätta spela.

Trosa Edanö IBK – Hagfors IF Uddeholm 6-7
Nykomlingen Trosa pressade serieledarna under hela matchen och det dröjde enda fram till den artonde matchminuten innan Hagfors supertalang Matilda Jansson avgjorde tillställningen med sitt tredje poäng för dagen. Andra perioden bjöd på två ovanliga händelser där Trosas Sofia Ström var i händelsernas centrum båda gångerna. Först så sitter Ström utvisad och då passar Amanda Svärd på att göra 2-1 i boxplay. Varpå en lättad och glad Sofia Ström springer in på planen och firar. Ett firande som kostar två minuter till på botbänken för felaktigt beträdande av banan. Avslutningen på andra perioden blir sedan väldigt dramatisk när bortalaget utökar ledningen till 2-5 med sex sekunder kvar. Men med två sekunder kvar reducerar Ström och Trosa är med i matchen igen. Hemmalagets Amanda Svärd hade en bra dag på jobbet och stod 4 poäng.

Nykvarn IF – Västra Mälardalen IB 3-7
Nykvarn fick kvala förra säsongen för att hålla. Men spelet har inte stämt inledningsvis och det står fortfarande 0 poängkollumen. I detta möte var man nära att få med sig en poäng och hade 2-2 till mitten av tredje perioden. Men då blixtrade hopslagningen av Arboga och Köping till och gjorde fyra mål på tre minuter. Linda Amsköld låg bakom tre av målen och hon gjorde totalt fem poäng. Amsköld har ett förflutet i SSL med Västerås och Rönnby och har gjort 34 SSL-poäng för de två klubbarna. Nykvarn är ny jumbo i tabellen medan Västra Mälardalen är nya tvåa.

Hagfors har gjort ett ryck i toppen och har sex poäng ner till Västra Mälardalen. Det är den största poängskillnaden mellan ettan och tvåan av alla fyra allsvenska serier. Lite anmärkningsvärt att de fyra sista lagen har så lite poäng som de har men det beror på att de västra lagen har mött de södra lagen i fyra av sex omgångar.