SSL-föreningarna hoppas kunna bjuda publiken på fler, och en jämnare fördelning, av matcher nästa säsong.
Foto: Richard Axell

Elitkonferensen 2016: ”Alla klubbar är överens”

ANNONS

Den årliga elitkonferensen ägde rum i Stockholm och Tele2 Arena under helgen, där representanter från samtliga superligaklubbar, Svensk Elitinnebandy och Svenska Innebandyförbundet samlas för att diskutera viktiga frågor kring elitutveckling.

Under ett fullspäckat program under lördagen och söndagen diskuterades gemensamma frågor och målsättningar. Krister Kalte, ordförande i SEI, konstaterande i sitt avslutningsframförande att han ser en positiv utveckling.
- Jag har varit med ett tag och vet att det ofta tragglats om samma saker och att alla frågor inte alltid har tagits vidare så bra. Och där föreningarna ofta är sig själva närmast, utan att se vårt gemensamma ansvar för varumärket SSL. Nu känns det som att föreningarna lyfter blicken och att vi diskuterar gemensamma frågor och har skapat en gemensam målbild, säger Krister Kalte till Innebandymagazinet.

33 SSL-omgångar från nästa säsong
Den stora och kanske viktigaste frågan handlade om att utöka antalet matcher i herrarnas superliga. Från 26 omgångar till 33, där varje lag får sex extra matcher inom geografisk närhet.
- Alla herrklubbar är överens. Sedan är det varken vårt eller klubbarnas beslut att fatta, utan det ligger hos tävlingsutskottet på förbundet, att se på vilket sätt vi kan gå vidare med detta. Vad klubbarna har sagt är att de vill spela 33 omgångar från och med nästa säsong. Syftet handlar både om att fylla vissa luckor i kalendern men också att få fler intressanta matcher av derbykaraktär. Både för att stärka varumärket och stärka klubbarnas ekonomi.

Bollen ligger nu hos Svenska Innebandyförbundet, och det finns flera utmaningar för att få till det nya spelschemat på ett gynnsamt sätt.
- Det gäller att försäkra sig om att det finns en ekonomisk uppsida i det. Säkerställa att det finns domare och se över all administration. Och att det såklart kan slita mer på spelarna med fler matcher under en begränsad period. Men jag tror att om man tränar fyra gånger mer än man spelar matcher, så tror jag inte matcherna i sig kommer vara något problem, det handlar om att hitta ett upplägg som fungerar. Nästa säsong är lite speciell också med VM, så det kanske inte är den optimala säsongen att börja på, men vi börjar i den här änden och ser vart det leder.

Ny fördelning av centrala medel
Varje år utgår en viss ersättning till alla medlemsföreningar i Svensk Elitinnebandy. Tidigare har man strävat efter att jämna ut fördelningen mellan lagen på herr- och damsidan, men nu ska det bli mer prestationsbaserat.
- Förra året satte vi en gemensam målbild för säsongen 2019/20. Det handlade bland annat om att publiksnittet ska vara 500 i damserien och 1500 i herrarnas, webbtittare ska vara 100 i snitt på damerna och 300 på herrarna. Vi ska ha en viss procentsiffra i intressegrad, och alla föreningar ska klara elitlicensen. De klubbar som kan visa på rätt utveckling inom de här områdena kommer att premieras.

Videogranskning
För nästa säsong beslutades också att införa videogranskning i superligan. En slags mellanväg innan ärenden går till Juridiska Nämnden, vid anmälningar genom videosekvenser.
- Alla herrklubbar sänder sina matcher och huvuddelen på damsidan, och då dyker det upp sekvenser som det diskuteras kring. Vi vill skapa en form av rutin och struktur i det här så att vi kan hantera det på ett bra sätt. Just nu blir det att klubbarna mailar fram och tillbaka utan någon riktig struktur i det. När en förening, domare eller någon annan uppmärksammar en sekvens så ska det kunna leda till en granskning, och då ska vi ha en person som har uppgiften att granska.

Gemensam webbportal
Föreningarna efterlyser ett mer samspelt system när det handlar om webb och TV. Med inspiration från SHL så tittar man på att eventuellt skapa en gemensam webbportal för samtliga SSL-lag.
- Föreningarna har inte resurser till att fylla lika mycket innehåll som de gör i SHL, men det är principen vi är ute efter. Vi har inte tagit något beslut om att det ska genomföras men vi har fått ett tydligt uppdrag från föreningarna att titta vidare på det. Jag tror att det är rätt modell, det är ett sätt att sätta kvalitetsnivån och något som förhoppningsvis skapar intäkter.

Elitlicensen
Idag skulle 5 av 14 herrlag i herrarnas SSL, samt 10 av 14 i damernas, klara elitlicensen - som gäller fullt ut från 1 maj 2019. Föreningarna är införstådda med att mycket behöver göras.
- Jag tycker diskussionerna kring det gick bra. Jag tror att alla är medvetna om det allvarliga läget som vi har. Även om vi ser tendenser till att det går åt rätt håll så har vi en tuff tidsplan, och för vissa föreningar är det ganska akut att börja ta tag i det här och jobba för att inte hamna i tidsnöd, så att man når upp i alla steg som krävs.